Лекарите от БСП: Общинските болници трябва да бъдат запазени

Фев 18, 2021 Новини БСП 0 592

БСП и ББА са за еднакви критерии за държавните и частните болници при поставяне на пациента в центъра на системата на здравеопазване

Народните представители  от БСП доц. Георги Йорданов, зам.-председател на Здравната комисия в Народното събрание и председател на Съвета по здравеопазване към Националния съвет на БСП, д-р Десислав Тасков, д-р Валентина Найденова и д-р Иван Ибришимов се срещнаха с представители на Българска болнична асоциация /ББА/. 

По време двучасовото обсъждане на проблемите в българското здравеопазване обединяващо звено стана изказаната и от двете страни необходимост от провеждането на здравна реформа - нещо, което управляващите от ГЕРБ  и „Обединени патриоти” обещаваха 4 години, но не изпълниха.

Приемането на еднакви критерии за дейността на държавните и частните болници, гарантиращо правото на лечение на всеки българин, е мярка на БСП, подкрепена от Асоциацията.

„Необходимо е приемането на система за мотивиране на медицинските специалисти, за да останат в България”, бяха категорични депутатите от БСП на срещата.

Представителите на БСП се застъпиха и за запазване на общинските болници, което гарантира достъпността на българските граждани до медицинска помощ.

От Българската болнична асоциация изявиха готовност за извършване на реално остойностяване на болничните дейности и приеха една от основните тези на БСП в областта на здравеопазването – намаляване на доплащанията в българските болници. Експертите от Асоциацията считат, че държавното здравеопазване трябва да бъде запазено с комплект от мерки.

Българската болнична асоциация се ангажира да бъде активен участник в предлаганата от БСП Национална профилактична програма за социално значими заболявания (инфаркти, инсулти, онкологични заболявания и диабет) на територията на цялата страна.

В условията на пандемия от ББА приеха идеята на БСП за готовност към максимален ангажимент в преодоляване на пандемията от Ковид-19, включително с цялостно преобразуване на дейността на определени болници.