Илияна Йотова: С политиката си за наука и образование правителството рискува програма 2020 на ЕС

  Властта в България не може да намери връзката между науката и изхода от кризата С политиката си за наука и образование правителството рискува програма 2020 на ЕС

 

Властта в България не може да намери връзката между науката и изхода от кризата

С политиката си за наука и образование правителството рискува програма 2020 на ЕС. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент Илияна Йотова по време на свое изказване, в рамките на провеждащото се в Страсбург пленарно заседание на ЕП.

Българският евродепутат припомни на колегите си, че "образованието и науката са основна приоритетна цел в икономическата стратегия "2020".

"От нас зависи дали програмата ще остане лист хартия или реални действия, за да се постигнат целите. За да успее, отговорността трябва да бъде и на европейските институции, и на страните-членки. Вместо това, правителството в България води не само антинационална, но и антиевропейска политика в областта на научните изследвания и образованието", подчерта Илияна Йотова.

Тя припомни че "от трите процента за научна и развойна дейност в Европа до 2020 година, в България скромно се стига едва до 0,6 процента".

"След серия неудачни решения, днес се ликвидира Българската академия на науките - институция с повече от сто и четиридесетгодишна история, създадена в тежките години на османското робство, която днес формира 55 процента от научните изследвания в България, признати в целия свят. Получила е над 30 милиона евро за над 400 успешни европейски проекта", припомни българският евродепутат.

Според Илияна Йотова е очевидно, че "независимо от участието си на политическо и експертно ниво в европейските институции", властта в България "не може да намери връзката между науката и изхода от кризата"

            Българският евродепутат настоя в заключение проблемът да бъде разгледан от Съвета на ЕС и Европейската комисия, тъй като излиза извън границите на България и поставя под въпрос изпълнението на стратегическата програма 2020 и европейските приоритети.