Сергей Станишев: Ние сме алтернативата на ГЕРБ

Nov 22, 2010 Новини БСП 0 1418

БСП ясно се очертава като активна и принципна опозиция

БСП ясно се очертава като активна и принципна опозиция. Ние сме алтернативата на ГЕРБ. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на срещата си с членове и симпатизанти на БСП в Монтана. Лидерът на социалистите изтъкна, че за последния месец доверието в партията расте с 4%, докато доверието в ГЕРБ пада.

Станишев обясни растящото разочарование от ГЕРБ с все по- видимите негативни резултати от управлението им. Безработицата например расте и за третото тримесечие на тази година има вече около 100 000 повече безработни в сравнение със същия период на миналата година. Председателят на БСП напомни, че финансовият министър вече няколко пъти обяви края на кризата, но за българите тя реално се задълбочава. Хората обедняват, защото при 10% инфлация, доходите остават замразени. Станишев обясни, че за пенсионерите обедняването се усеща още по-тежко. Лидерът на социалистите изтъкна, че в рамките на предишното правителство БСП отстояваше предизборните си ангажименти и увеличаваше пенсиите два пъти в годината. „Ако не беше правено това, щяха да се спестят пари за две магистрали. Но какъв е смисълът от тях, ако хората не могат да си купят основни продукти", добави Станишев.

Според лидера на БСП, ГЕРБ не просто не изпълнява предизборните си обещания, но по- лошото е, че вече не се вижда перспектива за страната ни. „Цената за това я плащаме всички", заяви Станишев. Той беше категоричен, че ГЕРБ унищожава здравеопазването, образованието и БАН.  „Ако правителството закрие БАН, няма да има прошка. Това е национално предателство", категоричен беше лидерът на БСП. По думите му ако управляващите се опитат да избягат в чужбина след поразиите си, ще бъдат обявени за международно издирване.

  По повод бюджета за 2011г. лидерът на БСП беше категоричен, че управляващите дължат отговор на въпроса: къде са парите. Станишев изрази опасенията си, че сериозни средства потъват в сивата икономика и контрабандата. „Няма седмица без опит на мнозинаството да вкара в парламента поредния лобистки и корупционен закон", добави председателят на БСП.

Станишев обяви, че социалистите са внесли в парламента своите алтернативни предложения за бюджета за догодина.  Предложенията им са насочени както към приходната, така и към разходната част. Приоритети са здравеопазването, образованието, местното самоуправление, както и увеличаването на пенсиите и ниските доходи поне до нивото на инфлацията.

Лидерът на БСП изтъкна, че на предстоящите избори догодина ще се реши в каква посока ще върви България за дълго време - дали хорарта ще позволят на ГЕРБ да се окопае във властта, или ще заявят ясно, че не искат повече това управление. Станишев отбеляза, че за БСП е важно да се мобилизира, да води диалог с други организации, да има силни листи с авторитетни хора, както и да има способни  млади хора на избираеми места. Лидерът на социалистите изрази възмущението си от опитите на управляващите чрез новия Изборен кодекс да ограничат правото на хората да избират кметове. Станишев беше категоричен, че БСП ще отстоява правото  на малките населени места да избират кметовете си. Той изтъкна, че амбицията на БСП за региона е да бъде водеща политическа сила в Монтана.