България замръзва на минус 10 градуса по Дянков

Интервю на председателя на НС  на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев за „Неделя 150" на БНР:   Водещ: Лидерът на БСП Сергей Станишев

Интервю на председателя на НС  на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев за „Неделя 150" на БНР:

 

Водещ: Лидерът на БСП Сергей Станишев. Добър ден.
Сергей Станишев: Добър ден.
Водещ: Господин Станишев, хайде да започнем веднъж с поглед напред. Какво според вас, лидер на БСП, ни чака зима 2011? Говорихме не малко, ще продължим да говорим и за изборния кодекс. Но какво ни чака според вас?
Сергей Станишев: Чака ни една трудна зима и трудна година, защото това е залегнало в бюджета за 2011 година - бюджетът, приет от мнозинството от ГЕРБ и „Атака".
Водещ: Защо? 3,6 растеж, ще растем?
Сергей Станишев: Има един основен въпрос, на който този бюджет не отговаря. И този въпрос е къде са парите, господа управляващи? Защото абсолютно необяснимо е как така през 2008 година България е произвеждала брутен вътрешен продукт 69 милиарда лева и държавата, предишното правителство е събирало по 27 милиарда лева приходи и ги е разпределяло за всички нужди - за здравеопазване, социално подпомагане и пр. А през 2011 година ГЕРБ планират брутният вътрешен продукт да бъде 77 милиарда лева - с 8 милиарда повече от 2008 година, а пък приходите да бъдат с близо 3 милиарда по-малко, отколкото през 2008 година. И това е въпросът - къде са парите? Къде отиват, в кого?
Водещ: Това ли е въпросът - къде са парите?
Сергей Станишев: Да. Тези пари отиват в сивата икономика, в контрабанда, в нечии джобове за сметка на обикновения българин заради безпомощността и невъзможността на управляващите да съберат приходи и в крайна сметка оттам идват всички проблеми - и в здравеопазване, и в научните изследвания, и в образованието, особено висшето, и във всяка една друга област. Това е основният въпрос. Освен това този бюджет по същество е основан на много лъжи. Започвайки от прогнозата, която за много икономисти е съмнителна, но да кажем ще се доверим на правителството и минавайки през приоритетите. Защото кои са приоритетите на тази власт? Единствено МВР има увеличение, ДАНС има увеличение и централната администрация, забележете.
Водещ: Казват, че за здравеопазването парите били повече.
Сергей Станишев: Попитайте лекарите и медицинските сестри. Аз ще ви кажа обаче едно нещо, което е много показателно и което говори ясно за политиката на тази власт. 100 милиона за подслушване, 94 милиона за култура. Близо 60 милиона за БАН. Направете си изводите сами.
Водещ: Господин Станишев, разбрахте ли, че академиците и член-кореспондентите ще отделят една не малка сума за младите учени? За фонд „Млади учени". Страхотно.
Сергей Станишев: Да, разказаха ми за това на срещата, която имах с ръководството на БАН. По този въпрос много ясна и категорична позиция има БСП. Първо, ако някой посегне към БАН, говоря правителството естествено, това ще бъде национално предателство към идентичността, към националния дух ако щете.
Водещ: Но смятате, че досега не е посегнато?
Сергей Станишев: Засега се опитват, но още не се е...
Водещ: Смятате, че феодалните старци...
Сергей Станишев: Засега се опитват да задушат БАН финансово. Вече година и половина. Но сега ясно са заявени намеренията за закриването на академията, която е създадена от най-видните български възрожденци през 1869 година към институция, която е по-стара от Третата българска държава и която произвежда 60% от научната продукция на страната. И когато имах среща с ръководството на академията казах, че БСП ще използва всички средства, за да защити академията, защото става дума за бъдещето на страната. В това число съм информирал и ръководството на социалистите и демократите в Европейския парламент. Този въпрос ще бъде поставен и пред европейския комисар, който отговаря за научни изследвания. И съм поръчал на нашите евродепутати да потърсят среща на представители на академията с него. Защото на това безумие трябва да се даде много ясен отпор. И трябва да знаят управляващите, че ако направят това нещо, следващото правителство ще ги гони до дупка за това предателство. И да не си мисли господин Дянков, че ще замине в чужбина.
Водещ: Не се знае.
Сергей Станишев: За международно издирване ще го обявим.
Водещ: Така ли?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Казахте трудна година. Стои ли въпросът за оцеляването отново? Кой ще оцелее, как ще оцелее, БАН например?
Сергей Станишев: Ще оцелее правителството. Защото аз ви...
Водещ: Гарантирате ли го?
Сергей Станишев: Ще оцелее правителството в смисъл на администрацията, от гледна точка на финансите говоря.
Водещ: В смисъл няма да има предсрочни избори. Защото предишният път като разговаряхме, вие прогнозирахте предсрочни парламентарни избори.
Сергей Станишев: Аз говоря в дадения случай за правителството като администрация, като пари. Защото, господин Конакчиев, година и половина се приказва колко спестовно е това правителство. А всъщност за следващата година при удушаване на парите за висше образование, за академията, за здравеопазване, се планира със 128 милиона лева повече пари за централна администрация. В това число за Министерски съвет са 7 милиона лева повече. И нали щяха да си купуват министрите кафетата от своя джоб, да не купуват букети, да правят други неща, които да спестяват. А всъщност харчат много повече. Затова БСП и нашата парламентарна група на Коалиция за България вече е внесла предложение за второ четене като алтернативен бюджет.
Водещ: Внесен е в деловодството, така ли?
Сергей Станишев: Да. Внесени са законодателни предложения, които представляват...
Водещ: С едно изречение, този алтернативен бюджет със същите ли средства, които са заложени в другия ли разполагат, или как?
Сергей Станишев: Не, първо са при нормално функционираща държава, която си върши работа, особено приходните администрации би трябвало да съберат повече пари. Аз ви казах: не може държавата да произвежда, обществото да произвежда с 8 милиарда повече лева брутен вътрешен продукт, а държавата да събира с 3 милиарда лева по-малко приходи. Това е абсурд. При една и съща данъчна среда в общи линии, дори утежнена, бих казал, в някои отношения като акцизите. Това е едната част. Другата е преразпределението на средствата за различни нужди. И те са най-общо казано в три-четири направления. За висше образование, за здравеопазване, за социално подпомагане и вдигане на пенсиите поне на нивото на инфлацията, защото реално...
Водещ: Вдигане на пенсиите на нивото на инфлацията?
Сергей Станишев: Да, защото при 30 месеца управление на ГЕРБ, в края на следващата година натрупаната инфлация ще бъде около 10%. Това означава при замразяване на заплати, на пенсии, около 10% обедняване на обикновения българин в днешната ситуация. Тоест минус 10 градуса по Дянков, бих казал. Вкарват хората във фризера с по-малко доходи, с всичките шумни обявявания как икономическата криза е свършила. Само че икономическата криза е в живота на всеки един българин и всички го усещат по това колко стоки могат да си купят при тази политика.
Водещ: Прав сте. Сега кратки въпроси с кратки отговори, за да стигнем до това, че политиците наистина са ужасно неприятни, но политиците може би са още по-неприятни. Цитирам Мартин Шулц тези дни. АБВ. Говорихте ли тези дни с президента Първанов на тема бъдещето на АБВ и бъдещето на БСП съответно? Кратко.
Сергей Станишев: Тези дни не съм говорил с президента. Говорихме преди стартирането на тази кръгла маса. Нашата партия има много ясна позиция.
Водещ: Знам, че Мартин Шулц говори с Първанов и след това ви е казал, че няма да става партия, или нещо от сорта?
Сергей Станишев: Не, президентът заяви и на самата дискусия на 11 ноември, че няма нужда от нови партии, по-скоро от граждански форуми, движения, където да се дискутират политики.
Водещ: Но този въпрос ще стои и ще виси още.
Сергей Станишев: Можем да си партнираме по конкретни управленски виждания. Но това, което заявих и на Националния съвет на БСП е, че за нас има разлика между десен и ляв изход от кризата.
Водещ: Вие сте за ляв, надявам се.
Сергей Станишев: Разбира се, за социален.
Водещ: Може би ДПС са за десен изход, но вие сте за ляв.
Сергей Станишев: Ние сме за ляв изход, който не прехвърля, както се прави сега, тежестта от кризата върху раменете на обикновения българин. Кризата се споделя солидарно и освен това се полагат усилия за икономическо развитие на страната. Освен това за мен носителите на политическата воля на българските граждани са партиите. Всички сме граждани. Мнозина от нас участват и в неправителствени организации. Аз съм участвал. Но когато отиваш на избори, правиш политически избор между партии. Така е в целия демократичен свят. От Америка, през Европа до Индия.
Водещ: Я сега накрая един виц да кажете, за да се уверим, че няма свободни медии. Въпреки че аз се чувствам в свободна медия и вие не можете да го опровергаете това.
Сергей Станишев: Да, все пак сте обществена медия.
Водещ: Е не все пак, ние сме. Но нали казвате, че наличието на повече вицове, за това ще си говорим ей сега и със Стефан Цанев, значи, че нямало свободни медии.
Сергей Станишев: В известен смисъл това е компенсиращ механизъм. Когато повечето хора...
Водещ: Както казваше Стоян Михайлов едно време: социален отдушник и т.н.
Сергей Станишев: Точно така.
Водещ: Сега не се сещате един виц, примерно да е свързан, нали сте последствен, със следствието, което все още се води?
Сергей Станишев: Има много вицове. Например един от вицовете е това с какво ще се запомни управлението на Бойко Борисов? Отговорът е: със Сергей Станишев, защото толкова често ме споменават по повод и без повод. Мога и други вицове да припомня, но дори наскоро в едно предаване попитаха дали не ги съчинявам аз. Не, не ги съчинявам аз.
Водещ: И този ли не е съчинен от Сергей Станишев?
Сергей Станишев: И този не е съчинен от мен. Въпросът е, че има обществена потребност при този култ към премиера, който се изгражда много често от медиите, да има обществена реакция. Защото хората започват да виждат разликата между приказването и какво се върши.
Водещ: Ясно. Тази конференция за медиите ще продължи, нали така се реши?
Сергей Станишев: Да, поех този ангажимент, защото това беше първи опит в историята на страната, организиран от парламентарната група и от БСП да се води разговор с представители на различни медии...
Водещ: Господин Станишев, ще ми простите. Надявам се, че скоро пак ще разговаряме, но със Стефан Цанев не се виждаме толкова често. Наистина ще ме извините.
Сергей Станишев: Разбира се.
Водещ: Ако имате още нещо накрая?
Сергей Станишев: Винаги имам още нещо.
Водещ: Казахте алтернативен бюджет.
Сергей Станишев: Това е една от първите важни стъпки за показване, че е възможна алтернативна политика в днешни условия. И естествено е именно БСП като алтернативата на ГЕРБ да го прави. И това е наше задължение. И ще го отстояваме в залата със всички средства.
Водещ: Сергей Станишев, лидер на БСП.