Румен Петков: Цветан Цветанов и Ваньо Танов лъжат. По мое време СРС-та не са били унищожавани

Nov 19, 2010 Новини БСП 0 1096

Цветан Цветанов и Ваньо Танов лъжат

Цветан Цветанов и Ваньо Танов лъжат. По мое време СРС-та от какъвто и да е характер не са били унищожавани. Това заяви народният представител Румен Петков по повод твърденията, че са унищожавани СРС-та от срещата, проведена на басейна „Спартак" с участието на служител на МВР и т.нар. братя Галеви. „Цветан Цветанов и Ваньо Танов лъжат, че такива материали са били унищожавани", заяви Петков. Той беше категоричен, че по времето, когато е бил вътрешен министър, СРС-та от какъвто и да е характер не са били унищожавани, без това да е заявявано по съответния законов ред и със санкция на компетентните институции.

 Петков настоя вътрешният министър да извади заявката за ползването на СРС-та и да се разбере кой е утвърдил заявката, как са били използвани и как са били анализирани и ползвани след това. „Ще настоявам да се разпитат служителите, които са участвали в операцията, защото те най- добре могат да кажат какви средства са използвани, какви резултати има и унищожавани ли са те", добави депутатът. Той изтъкна, че срещата, която толкова се коментира, е предложена от служител на МВР и за нея има доклад. „По никой начин не може да става дума за стремеж за укриване на информация", категоричен беше Петков. По думите му срещата е била полезна за държавата и на нея не е ставало дума за разпределяне на територии и снемане на напрежение.

Според Румен Петков се лъже откровено за работата на вътрешното министерство за минали периоди. „Когато някой клепа държавата си недоказуемо, той трябва да си ходи", заяви депутатът.  Той беше категоричен, че ще се съветва с адвокати и ще използва всяка възможност, за да съди клеветниците.

„Юрген Рот направи вършения министър за смях", каза Петков. Той изтъкна, че вътрешният министър споделя с откровен лъжец, представящ се за разследващ журналист, че бившият главен прокурор е поръчал две убийства и след това възпрепятства тяхното разследване. „Ако това е така, бившият главен прокурор трябваше да е арестуван вече с повдигнато обвинение", отбеляза Петков. По думите му към началото на тази седмица в прокуратурата не разполагат с информацията, която се тиражира в медиите от Цветан Цветанов.

Според депутата от левицата случващото се е опит да се отвлече вниманието от важните за обществото теми. „Не се говори за протеста на Софийския университет и на БАН, а говорим за Филчев", възмути се Петков. По думите му Цветан Цветанов е известен в полицейските среди като „Цецо-Шестака" заради шестте си апартамента. Румен Петков изтъкна, че Цветанов не може да обясни на служителите си и на българските граждани как се е сдобил със шест апартамента. Как два от тях са на изключително атрактивен терен. Как човекът, от който ги е купил, е получил обществени поръчки за над 20 милиона. Петков напомни, че вътрешният министър има тежък персонален провал с т.нар. „Октопод", за който съдът каза, че не съществува. „Октоподът витае на шестия етаж на човека с шестте апартамента", заяви Петков.

Петков настоя съдията по делото му срещу Рот да огласи мотивите за решението си и да предостави показанията на хората, които са били разпитвали, включително това, което е говорил Ваньо Танов. Депутатът изтъкна, че изтича давностният срок и става невъзможно гледането в Софийския градски съд.