Крум Зарков, БСП: Всички планове за промени в областта на върховенството на закона досега не доведоха до никакъв ефект. Новият план е само поредният

Обещанията за нов план се протакат във времето и се отлагат, заради нежеланието на управляващите за промени

„В отговор на препоръките в доклада на Европейската комисия, Министерски съвет одобри план за изпълнение на мерки в областта на върховенството на закона в България. Този план е поредният, който през годините българското правителство съставя в отговор на препоръките или с други думи критиките на европейските институции към начина, по който функционира правосъдната ни система“. Това припомни зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков по време на парламентарния контрол в Народното събрание. По думите на социалиста подобни планове се правят редовно, но досега не са довели до никакъв ефект, а свидетелство за това са наличието на поредните препоръки.

От парламентарната трибуна Зарков изброи само част от тези планове: „В тази връзка могат да се споделят актуализираната Стратегия за продължаване на съдебната реформа и Съветът към нея, наскоро съставения Национален механизъм за мониторинг на борба с корупция и организираната престъпност, Съдебната реформа и върховенството на закона, както и Съветът за координация и сътрудничество към него“.

Депутатът обобщи, че и назад в годините също има подобни примери, но логиката е една и съща:  „Когато не знаем или не искаме да направим нещо обещаваме, че ще го направим по-нататък във времето, след като изготвим план, работна група, комисия и така до следващия път“.

С надеждата този път да е различно, зам.-председателят на ПГ на БСП за България отправи следното питане към министъра на правосъдието: „Как се вписва и каква ще е добавената стойност на този нов план във водената досега от правителството политика в областта на върховенството на закона, както и до какви промени се очаква той да доведе?“