Крум Зарков: Не дъждът е виновен. Бедствените положения са неизбежни, ако управлението е в ръцете на некомпетентни хора

Ние сме непрекъснато в бедствено положение. Не положението е бедствено, управлението е бедствено

"Изслушването бе пълна демонстрация на абсолютната правителствена безпомощност по темата за водите. В продължение на повече от 2 часа и половина тук се говори спокойно и с равен тон за неща, които сякаш са нормални. Сякаш е нормално една страна за няколко седмици и месеци да мине от заплаха за суша, в заплаха от наводнения. От истинска суша в заплаха за наводнения. От истинска суша до наводнения. От безводие до цунами. Сякаш е напълно нормално хората половината част от годината да се чудят дали ще им потече вода от чешмата, а в другата част на годината дали ще им се наводнят холовете и мазетата. И вие тук поставяте първоначално въпроса за метеорологичната обстановка имало дъжд, видите ли. Вярно? Така ли? Господин Симеонов обясни, че преди 3 години е било същото. Значи за вас ту е глобалното затопляне, ту е много дъжд, ту е дядо Боже, кой ли не е виновен за вашата абсолютна некомпетентност." Така описа поведението на управляващите от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП за България Крум Зарков след края на изслушването на министрите на околната вода и средите, на вътрешните работи и на енергетиката и министъра на енергетиката във връзка с наводненията в България.

По думите на Зарков управляващите освен благодарност, дължат и извинение на полицаите, защото ги поставят през няколко години в едно и също положение: "Вместо да благодарим за това как са направили така, че да няма загубени човешки животи, трябваше министърът да обясни какво е направено, за да не се стига до тази обстановка. Когато колегите ми му поставят правилно въпроса какво работи междуведомствената комисия, която трябва да се грижи за превантивната дейност и къде са отишли десетки милиони левове, той си продължава да говори своето."

"Големият проблем е, че по темата за водите министерства и различни власти прехвърлят един на друг своите отговорности непрекъснато, така че дали е отровена вода в Хасково, дали е суша, дали е безводие или наводнение, тук идват четири-пет министри и започват да говорят един на друг как другият би казал по-хубаво. Нищо хубаво не е казал, но това не е толкова страшно. Лошото е, че нищо не е направил. Министър Димитров обясни за сифоните ако хората си сипят сами в сифоните от мивката, и то щяло да прелее. Ако някой влезе в банята си и си пусне всички чешми наведнъж и сифонът не поеме, и се наводни, той е виновен за собствената си глупост. А кой е отговорен за глупостта за това, че този някой спи в къщата и вода от язовира му я отмита? За това кой е виновен? Кой е навъртял тези чешми? Кой се грижи за тези сифони? По-лошо, министър Димитров направи тук пред нас признание, което само по себе си изисква разследвания и най-висша степен на политическа отговорност. Те язовирите си бяха пълни, но никой не иска да си го признае. Тоест той ни казва, че отговорните власти са знаели, че язовирите са пълни в период, в който трябва да се поддържа ниво, което да осигурява определен буфер, но никой не иска да си го признае, защото, видите ли, се притеснява. Това е пряко поставяне в риск здравето на живота на хората", констатира Зарков.

Той отбеляза, че министърът на икономиката е говорил предимно за преките действия, предизвикани от сегашната криза, но остават неотговорени десетките въпроси, свързани с начина, по който се оползотворяват средствата по един идентифициран отдавна проблем, за начина, по който функционира държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири": Кратка справка показва, че то е заседавало за последен път септември 2020 година, когато е отпуснало определени средства за тези дейности. В предишното си заседание УС се е занимавал с избор на канцеларски материали. Дали е достатъчно активно това предприятие? Дали този ресурс, който беше осигурен, е използван достатъчно ефикасно? Отговорът е не.

Зарков разкритикува още: "България е в постоянно бедствено положение в последните години. Ако не е суша, ще е наводнение. Ако боклуците не горят, за да тровят въздуха, ще залеят градовете. И това било нормално минавала реката, отвяла, и хората се будят в Своге насред сметище. Ако пътищата са разбити преди ремонта, те стават още по-разбити след ремонта. Ние сме непрекъснато в бедствено положение. Всъщност не положението е бедствено, управлението е бедствено. Това е заплахата към българските граждани. Вие направихте така, че в началото на 2021 година съвсем друго значение придоби нормалният поздрав да сме живи и здрава живи сме. Дотам я докарахме спокойно, живи сме идва пандемия, не всичко е добре, но "живи сме". Идва наводнение няма жертви, оцеляхме. Това ли е целта на едно управление? Не е ли това елементарна база? Що за безочие чухме тук в тези моменти? Вчера боклуците, които заляха Своге и Искърското дефиле са много добра метафора за политическото състояние, в което се намираме те лежат невидими в коритата на реката и когато се вдигне водата, излизат и заливат всичко. Същото става и в политиката всичките тези нечистотии са заложени в коритото на реката и рано или късно водата ще се повиши, и те ще излязат на повърхността. Колкото по-бързо, толкова по-добре, защото тогава ще може да започне и почистването".

Социалистът констатира: "Днес вие за пореден път, по ключова тема, доказахте, че сте неспособни. Няма повече време за губене. Ние искаме да българските граждани да знаят едно не дъждът е виновен и не положението е бедствено. Бедствените положения са неизбежни, ако управлението е в ръцете на некомпетентни хора.

Зарков припомни и предложенията на левицата за справяне с проблема - водите да се обявят за национално богатство, за елемент на националната сигурност и да има ясно носене на отговорност от един човек; да се изградят Напоителни системи, да се ревизират концесиите на язовирите и да се санкционират неизрядните концесионери, да се потърси бърза и пряка отговорност на тези, които са виновни за случилото се в последните дни, да се осигурят необходимите средства за почистване на корита на реки и на уличните шахти."