Ивайло Калфин: Жалко е, че някои държави пожертваха европейските ценности пред краткосрочните си вътрешнополитически цели в преговорите за бюджет 2011 на ЕС

  Жалко е, че някои държави пожертваха европейските ценности пред краткосрочните си вътрешнополитически цели

 

Жалко е, че някои държави пожертваха европейските ценности пред краткосрочните си вътрешнополитически цели. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) и заместник-председател на комисията по бюджети на ЕП Ивайло Калфин в коментар по повод провалилите се късно снощи преговори за бюджета на ЕС за 2011 г..

Българският евродепутат припомни, че ЕП е проявил разбиране и отговорност към затрудненията на държавите-членки, които са принудени да съкращават разходите си, като прие по-малко увеличение на бюджета за 2011 г. Вместо гласуваните от членовете на ЕП 130 млрд. евро преговарящите представители на парламента се съгласиха разходите да се ограничат до 126 млрд. евро. По този начин те изпълниха искането на Съвета за значителни икономии в европейските средства, както това се случва на национално равнище.

"В същото време обаче новите политики и правомощия, възложени на ЕС от Лисабонския договор не могат да се въведат без отделянето на съответния финансов ресурс. Подобен подход обрича на неуспех поставените цели и разочарова много очаквания", добави Ивайло Калфин.

В преговорите по бюджета на ЕС за 2011 г. Европейският парламент и Съветът не успяха да се договорят по два въпроса:

На първо място, Съветът отказа да се ангажира със запазването на досегашната практика и процедури за осигуряване на допълнителни резерви в бюджета. Няколко страни настояха за нелогичното усложняване на процедурите, като се позовават на доста свободно тълкуване на Лисабонския договор.

Втората причина е отказът на Съвета да се ангажира с диалог по важни въпроси, свързани с бюджетните процедури и ролята на ЕП в тях.

Съгласно процедурата Европейската комисия ще трябва да подготви нов проектобюджет, след което страните-членки ще имат 30 дни да го разгледат, а Европейският парламент - 42-а, за да реагира. Междувременно разходите на ЕС ще се запазят на равнището на 1/12 от годишния бюджет за настоящата година.

"Това ще постави под съмнение някои разходи, включително преки плащания за земеделски производители, стартирането на новата Европейска служба за външна дейност и др.", предупреди още Ивайло Калфин.