БСП категорично ще се противопостави на ликвидацията на БАН

Nov 16, 2010 Новини БСП 0 1173

  БАН е естественият национален научен център в България и БСП категорично ще се противопостави на неговата ликвидация

 

БАН е естественият национален научен център в България и БСП категорично ще се противопостави на неговата ликвидация. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по време на срещата на депутати от левицата с ръководството на БАН. Станишев изрази притеснението на социалистите от намеренията, обявени вчера по телевизията от премиера Борисов  за фактическо закриване на Академията.  „Ще се противопоставим със всички средства на това, което се планира", заяви лидерът на БСП и добави, че левицата ще информира за проблема ЕК и ЕП. Станишев определи като импровизация прехвърлянето към Министерски съвет на част от институтите на БАН, а други - към висшите учебни заведения.

Председателят на БСП изтъкна, че всяка реформа трябва да търси подобряване на качеството и да предлага ясна перспектива. „Такава визия не виждам. На лице е пореден експеримент, който обаче може да бъде смъртоносен за българската наука", заяви Станишев. Той напомни, че вече повече от година и половина БСП се противопоставя  на политиката, която се води от правителството в сферата на науката. Според лидера на социалистите бюджетът за 2010г. и бюджетът за догодина отразяват заявената политика от Симеон Дянков - орязване на средства и финансов натиск за изпълнение на политика, която обаче е без визия. „Лесно е да се руши. Но да се разруши такава институция - да направиш някакви колибки на нейно място - това ще доведе до разпиляване на целия научен потенциал", заяви Станишев.

Според лидера на БСП сегашното правителство разбира само от натиск, а не от аргументи. „Не сме подстрекатели. Не искаме да политизираме протеста. Но нашите структури са готови да се включат", добави Станишев. 

Според Янаки Стоилов са настъпили критични дни за съществуването на БАН. По думите му са нужни действия с обществен отзвук, които да не позволят финансови еничари да се разпореждат с БАН. „Рано е за панихиди", заяви Стоилов и добави, че трябва да се търси подкрепата на академичната общност.  

Представителите на БАН определиха действията на управляващите като „грузински вариант в балканизирана версия". Те изтъкнаха, че БАН трябва да се реформира, но всичките им опити да регламентира реформата са срещнали стена. „Става дума за национален проблем. Запазването на БАН засяга цялото българско общество", категорични са учените. Те изтъкнаха, че Академията е на високо европейско ниво и има европейски атестат за качество. „Направихме модерна, добре организирана структура. БАН стана пример за добра практика. И именно в този ход на нещата сме подложени на процес на закриване и унищожаване. Това е необяснимо и неоправдано", категорични са от ръководството на БАН.