БСП е готова да партнира с президентския проект, но АБВ дължи отговори

Nov 13, 2010 Новини БСП 0 1748

  Сергей Станишев: Ако АБВ е политически проект, никой не трябва да си прави илюзии в БСП, че може да циркулира напред-назад

 

Сергей Станишев: Ако АБВ е политически проект, никой не трябва да си прави илюзии в БСП, че може да циркулира напред-назад. Всеки ще трябва да направи своя избор.

 

БСП е готова да партнира с президентския проект, но АБВ дължи отговори. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията. Лидерът на БСП коментира състоялата се на 11 ноември тази година кръгла маса и създаването на АБВ. Станишев припомни, че Георги Първанов инициира редица кръгли маси по проблемите на страната. Лидерът на БСП определи като полезно това, че се обръща вниманието на обществото към тези въпроси, както и дебата за развитието на България през следващите десет години. „Ако днес не започне промяна в политиката, каквито и цели да има страната ни, те няма да бъдат реализирани. Няма как да се случат през 2020 година", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ демонстрира липса на визия за развитието на страната ни. Председателят на БСП добави, че това, което се чу като оценка на управлението на ГЕРБ миналия четвъртък, се припокрива с позицията на БСП.

Сергей Станишев отбеляза, че на 11-ти беше дадена заявка за алтернатива. По думите му е важно да се знае на какво е алтернативата и с какъв инструмент ще се реализира тя. Лидерът на социалистите изрази несъгласие с тезата, че няма ляв и десен изход от кризата. Станишев припомни, че в началото на кризата БСП смекчи ефектите й чрез публични разходи, стимулиране на реалната икономика, защита на работните места. При ГЕРБ обаче кризата се задълбочава. Правителството днес си поставя една цел - да има под 3% бюджетен дефицит, което обаче е за сметка на срива на цели социални системи. Станишев беше категоричен, че разликата между лявото и дясното ще проличи и в управленските проекти, които ще представят социалистите. „Тази България, която виждаме, не е нашата", заяви Станишев.

Според председателя на БСП заявката за промяна на политическата система също трябва да бъде конкретизирана в каква посока ще бъде. „БСП е за република с парламентарна форма на управление", заяви Станишев. По думите му социалистите трябва да защитят модела на българската парламентарна демокрация. Лидерът на БСП изрази безпокойството си, че в момента се върви към еднолично управление. Като пример Станишев даде отсъствието на членовете на правителството при дебата за бюджет 2011г., което е съзнателно отношение на управляващите към парламентаризма в България.

Председателят на БСП отбеляза, че гражданското общество е важно за развитието на демокрацията в страната, но носителят на инструментите на политическа воля на гражданите са политическите партии. В този смисъл според Станишев е важно да се разбере как АБВ смята да реализира управленските си идеи. Лидерът на социалистите напомни за двете заявки в България за алтернатива на партийното - НДСВ и ГЕРБ. „И двете движения се превърнаха в политическа партия", напомни Станишев и добави, че е важно да се получи отговор за перспективата на АБВ.

„Би било грешно да влизаме конфронтационно на тази инициатива и да заклеймяваме хората, които са присъствали", заяви Станишев. Той обаче беше категоричен, че не може да бъде създавано двусмислие в БСП. „Ако АБВ е политически проект, никой не трябва да си прави илюзии в БСП, че може да циркулира напред-назад. Всеки ще трябва да направи своя избор", заяви Станишев. По думите му БСП не трябва да се затваря в себе си, но и внимателно ще наблюдава практическата реализация за АБВ - дали движението ще изгражда структури по места и дали ще формира листи за изборите. Станишев изтъкна, че кметовете на БСП следва първо да спечелят доверието на членовете на партията и след това да търсят по- широка подкрепа. Лидерът на БСП отбеляза, че няма нищо лошо във формулата „инициативен комитет", ако тя е по- работеща на някои места.

„БСП се отнася с уважение към президента", заяви Станишев. По думите му има основание да се смята, че мандатите на Георги Първанов са успешни. В този смисъл Станишев определи като несериозно намерението да се иска импийчмънт на президента.

Сергей Станишев отбеляза, че е важно БСП да търси работно партньорство по управленските алтернативи на ГЕРБ. Лидерът на социалистите беше категоричен, че целта на БСП е да не позволи на ГЕРБ да овладее страната. „Това е нашата отговорност пред страната", заяви Станишев. По думите му заради сегашното правителство в обществото цари отчаяние и безперспективност, а страната ни все повече затъва. „Основна задача на БСП е да върне надеждата на хората и да предложи алтернатива, която може да бъде реализирана", заяви лидерът на социалистите.

Сергей Станишев обяви, че  до края на годината Съветите на НС на БСП ще изработят 11 управленски проекта с алтернативни решения за управлението на отделните секторни политики. Това наред с подготовката за предстоящите избори, ще бъде основна задача на партията през следващата година. Проектите ще бъдат изготвени на основата на Левия проект „България 2020 - европейска социална държава", чиито основни параметри прие Конгресът на БСП. Станишев изтъкна, че управленските проекти трябва да бъдат публично обсъдени с неправителствени организации, браншови организации, синдикати и работодатели.  „Трябва да се привлече широк кръг от експертен потенциал", добави председателят на БСП.

 

Цялото изказване на Сергей Станишев може да изтеглите от тук >>>