Бюджет 2011 е бюджет на социалното замръзване

Nov 13, 2010 Новини БСП 0 1622

Румен Овчаров: Безпрецедентно е отсъствието на премиера и министрите по време на дискусията за Бюджет 2011   Некомпетентно провежданата от правителството фискална политика в края на миналата година - ограничаването на разходите, неразплащането с бизнеса, общините и здравните заведения - са основните причини за потискането на бизнеса и връщането на икономиката на страната в кризата

Румен Овчаров: Безпрецедентно е отсъствието на премиера и министрите по време на дискусията за Бюджет 2011

 

Некомпетентно провежданата от правителството фискална политика в края на миналата година - ограничаването на разходите, неразплащането с бизнеса, общините и здравните заведения - са основните причини за потискането на бизнеса и връщането на икономиката на страната в кризата. Това каза депутатът от ПГКБ и председател на Съвета по бюджет и финанси на НС на БСП Румен Овчаров при представянето на позицията на левицата за Бюджет 2011. Според Овчаров бюджетът може да бъде наречен бюджет на социалното замръзване, тъй като вече 30 месеца са замразени заплати, пенсии и социални плащания. Знакови са предвидените увеличения на уж приоритетните за управляващите сфери като образование и здравеопазване от 3,3 и 2,7% , които са по-ниски от прогнозируемата инфлация и реално тези сектори ще получат много по-малко средства, допълни Румен Овчаров.

Румен Овчаров заяви, че в бюджета отсъстват цели на икономическата и финансова политика, а декларираните общи послания не са подкрепени с адекватни фискални инструменти. Не са предвидени и реформи в нито един сектор на публичната сфера. В допълнение - пускането на облигации на вътрешния пазар пък изтласква частния бизнес и прави невъзможно възстановяването на кредитирането на бизнеса. Според него всичко това се дължи на некомпетентността на настоящите управляващи. Затова те отсъстваха при разглеждането на бюджет 2011 в парламента, изтъкна Румен Овчаров. Според него е озадачаваща намалената приходна част на бюджета, в която при увеличаване на БВП до 77 млрд.лв. спрямо 69 млрд.лв. през 2008г., приходите намаляват от 26,4 на 23,7 млрд.лв. Това е доказателство за неспособността на правителството да се справи със сивата икономика- извод, който се потвърждава и от последните изследвания на „Амнести интернешенъл". Отделно се предлагат недопустими от Конституцията механизми за „национализация" на осигурителните плащания, като НЗОК да финансира бюджета, а професионалните пенсионни фондове да финансират НОИ, добави той.

„Правителството предвижда дългово финансиране на бюджетните си дефицити в размер до 3,5 млрд.лв. Некомпетентният начин, по който се прави, повиши доходността на това финансиране до 6,45%, значително по-висока от доходността на аналогични дългови инструменти в страни в сериозна криза, като Гърция и Ирландия" заяви Румен Овчаров.