Нинова: Не се крийте, а обяснете за ваксините. Настояваме да са доброволни и безплатни

Управляващите да поемат отговорността за последиците и да не винят други за тях

„Повече от година министър-председателят не е идвал в Народното събрание. Така, както за управлението на ГЕРБ през последните 11 години, той последователно е неглижирал Народното събрание, така днес уплашен от ситуацията и отказващ да поеме отговорността за последиците от кризата. Днес той иска от нас народните представители да му подпишем празен чек и да ни ползва като индулгенция за това, което предстои -  купуването на ваксини и ваксинирането срещу COVID-19“, заяви в декларация от името на цялата парламентарна група на левицата председателят на БСП Корнелия Нинова днес в Народното събрание.

Нинова критикува неявяването на премиера пред депутатите и се обърна и към  управляващото мнозинство и към народните представители, крепящи кворума: „Вие може да сте съгласни днес да натиснете копчетата без да имате достатъчно информация за какво става дума. Но ние искаме да гласуваме информирано, аргументирано и с грижа за хората. Защо искахме министър-председателят да дойде? А не здравният министър, не ни го пращайте, няма нужда от него. Защото министър-председателят е единственият, който знае за същността, последователността, обсъжданите решения и вземаните решения в Европейската комисия“, аргументира искането на БСП  министър – председателят да се яви в парламента и да бъде изслушан по темата с ваксините.

„Мога да ви цитирам много негови изявления за съжаление от джипа или от Фейсбук за участието му в Съвета на Европа, за разговорите му с г-жа Фон дер Лайен, Шарл Мишел и всички лидери на ЕС по тази тема – ваксините. Той е единственият, който може да ни даде обективна информация как приключиха тези преговори – какви ваксини са договорени, какви количества, на какви цени, безплатни, платени, задължителни, незадължителни“, продължи Нинова.

Лидерът на българските социалисти подчерта, че тези въпроси ги поставя българското общество: „Вие много добре знаете, че българското общество е разделено за COVID и ваксините. Единственият начин да дадем сигурност и спокойствие на българските граждани е да дадем информираност и прозрачност. Това е нашето задължение днес, а не просто да натискате едни копчета без да знаете за какво гласувате. Ако наистина сме държавници, ще го извикате да дойде. Не се крийте зад парламента, погазвайки парламентарната република. Елате тук г-н Борисов и обяснете на българския народ какво прави. Пропуснахте златно време да обясните. Но сега, когато цялото общество е настръхнало и разделено, ние трябва да дадем на българите спокойствие, сигурност, прозрачност и  информираност на българските граждани“, призова Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че страхът на Борисов ще се отрази на България – на това дали хората ще приемат да се ваксинират или не: „Не е страшно да не се дойде в парламента, но ще е опасно, ако не дойде. По този начин ще задълбочи разделението, ще увеличи недоверието, а то е най-големият ви проблем  в кризата с ковид. Ако Борисов не дойде днес, той лично ще е отговорен и ще е причина за това недоверие да се увеличава. Поемете си отговорността за последиците и не винете никого друг за тях“,  апелира от трибуната на парламента председателят на БСП.