Георги Йорданов към здравния министър: Не прехвърляйте отговорности на неподготвени местни структури, задълбочавате кризата

Адекватна и бърза подкрепа за общинските болници продължава да липсва

„С приетия току-що бюджет на Здравната каса голяма част от правомощията на Министерството на здравеопазването се възлагат на областните управители и се дават нови права регионалните директори на Районните здравни инспекции и Районните здравни каси. Те ще могат да издават заповеди за извършване на  съществени промени в структурата на лечебните заведения и да ги наказват при неизпълнение, но никъде не става дума как тези лечебни заведения ще бъдат финансирани за това“, това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Георги Йорданов по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Към здравния министър Костадин Ангелов той се обърна с думите: „В условията на пандемия Вие трябва централизирано да управлявате здравната система и прехвърляйки отговорности и задължения на структури на местната власт, които не са подготвени, само задълбочавате здравната криза“, критикува д-р Йорданов.

За неподготвеност по райони за справяне със здравната криза съобщи и депутатът от левицата Веска Ненчева.

„Голяма част от общинските болници са в окаяно състояние вече не само откъм материална база, но и от липсата на лекари, медицински сестри и санитари. И ако в началото на ковид кризата повечето общински болници успяваха да се спасяват чрез дарения, адекватна и бърза подкрепа от държавата продължава да липсва“, каза Ненчева.