Свиленски към управляващите: Не се борете с нерегламентираните превози през Наказателния кодекс, а създайте условия за регламентиран и редовен транспорт

БСП предлага глътка въздух на транспортните фирми в малките населени места

 „Днес пред парламента протестираха превозвачите. Те протестираха срещу нерегламентираните превози, но на един транспарантите пишеше: „Защо 100 общини са без обществен транспорт?“. Уважаеми превозвачи, 100 общини са без обществен транспорт не само заради незаконния превоз. 100 общини са без обществен транспорт, защото имаме безхаберно управление, което не се интересува от тези 100 общини. Което всяка година увеличава с 1-2 млн. лева средствата за нерентабилните, високопланинските и труднодостъпните линии при необходими 60-70 млн. лв., а  Министерството на транспорта разплаща само половината от тези средства“. Това каза от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски при обсъждане на Бюджет 2021.

Той обяви причината за увеличаването на нерегламентираните превози - тя не се състои в това, защото не са криминализирани, а защото управляващите създават условията да има нерегламентиран превоз.

„Нерегламентиран превоз има, когато го няма регламентирания. Когато между едно населено място в труднодостъпен район автобусът пътува понеделник, сряда и петък, но не всеки понеделник и не всяка сряда. На негово място започват да пътуват нелегалните превозвачи. Когато държавата не субсидира линията София-Перник, нелегалните маршрутки застават на Руски паметник“, аргументира се социалистът.

Свиленски призова управляващите: „Когато се борите с нерегламентираните превози, не се борете само през Наказателния кодекс и само вкарвайки хората в затвора. Борете се като създавате условия за регламентиран, редовен и удобен превоз“.

Депутатът от левицата констатира, че борбата с нерегламентирания транспорт няма как да бъде решена с Бюджет 2021, с него няма как и да се преодолеят последствията от ковид кризата.

„Не само заради нерегламентирания превоз ще намалеят тези фирми, които превозват граждани между населените места, но и заради локдауна. Защото хората ще спрат да пътуват. Това означава, че тези фирми трябва да получат адекватно отношение от страна на държавата. Единствено БСП предлага глътка въздух на транспортните фирми в малките населени места“, заяви на свой ред и друг депутат от левицата - Иван Иванов, по повод парите за транспорта, заложени в държавния бюджет за следващата година.