Христо Проданов: Туризмът е най-засегнат от ковид кризата, а управляващите му залагат най-малкия бюджет

0 лв. са изплатените помощи за чартъри, туроператори и екскурзоводи от обещаните от управляващите милиони

Всички осъзнаваме, че туризмът беше най-засегнатият сектор от ковид пандемията. В същото време бюджетът на Министерството на туризма за 2021 г. е най-малкият от бюджетите на всички министерства“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов от парламентарната трибуна по време обсъждането на бюджета за туризма.

Той припомни обещанията, които управляващите са дали на туристическия бранш в началото на кризата: „От 8 млн. лева, обещани за ваучери, до момента са изразходвани едва 60 хил. лева. На чартърите обещахте 50 млн. лв., а на туроператорите – 10 млн. лв. От тях сте изплатили – 0 лева.“

Проданов уточни, че според обещанията в размер на 3 млн. лева са били средствата, които трябваше да се заделят за екскурзоводите.

„Оказа се, че не можете да им помогнете по този начин, защото били физически, а не юридически лица – и те останаха излъгани“, обвини управляващото мнозинство в парламента депутатът от левицата.

„От БСП предлагаме реална подкрепа за туристическия бранш - с числа, заложени в бюджета на Министерството на туризма. Предлагаме ваучери, които освен за храна да важат и за почивка. Да има допълнителни средства в бюджета за ваучери за хората „на първа линия“, както и допълнително средства за инфраструктура, която да подобрява туристическата среда. Предлагаме да има реална държавна подкрепа за чартърите, а не каквато управляващите обещаха – само на думи“, изреди част от предложенията на БСП за бранша на туризма Христо Проданов.

Социалистът-депутат изрази съжаление, че въпреки настояването на партията му управляващото мнозинство е отхвърлило всички предложения.