Проф. Гечев: Предложенията на БСП увеличават бюджетното салдо и намаляват държавния дълг

Левицата в парламента настоява за прогресивно данъчно облагане и намаляване на ДДС върху лекарствата

БСП предлага увеличаване на приходите в държавния бюджет с 1,34 млрд. лева- това са приходите, свързани с въвеждането на прогресивната скала при облагането на физически лица. Предложението направи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев в дебата за държавния бюджет в парламента. Той подчерта, че с това левицата не променя данъчната тежест върху българската средна класа с месечни доходи до 3 900 лв. и не променя приходите от корпоративния данък.

„Ние предлагаме и други данъчни промени – да се намали ДДС на лекарствата от 20% на 9%. Какво правят нашите европейски партньори? Испания са с 4% ДДС върху лекарствата; Хърватия, Литва, Кипър и Унгария – 5%; Португалия, Нидерландия, Гърция и Белгия – 6%“, позова се на фактите професорът и констатира, че управляващите намаляват приходите от ДДС на виното и бирата, а запазват ДДС на лекарствата  в размер на 20%.

По отношение на бюджетните разходи Гечев предложи 500 млн. лева повече разходи, като отбеляза, че това е в тон с европейската тенденция да се увеличава дела на бюджетните разходи в условия на криза.

Социалистът подчерта, че с предложенията на БСП салдото на бюджета на България се подобрява и би довело до намаление на бюджетния дефицит с повече от половин милион.

„Нашата разгърната социална програма в този бюджет е на основата на запазване на фискалната дисциплина“, обясни Гечев.

Според него държавната помощ за подпомагане на бизнеса не е достатъчна, като управляващите са отделили едва 0,05% от БВП за него при средни нива за ЕС  над 4%.

„Нашите предложения почиват на европейските подходи, от една страна, и тежката ситуация, в която се намира България заради Covid-19, от друга“, категоричен бе Румен Гечев.

„Левицата настоява да се разглежда в парламента Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз, защото този план трябва да бъде обвързан с бюджета на всяка страна. Този план трябва да доведе до устойчиво развитие, трябва да финансира необходимите реформи, тъй като държавите-членки имат проблеми относно разходната част, затова идват тези средства от ЕС, за да могат да заместят тази разходна част, която липсва в отделните държави. И най-важното – да проведат нужните реформи, така че да увеличат потенциала за икономически растеж“. Това каза от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, докато парламентаристите обсъждаха държавния бюджет за догодина.

Той посочи практиката в европейските държави – ако за Франция размерът на плана е 40 милиарда, то още 60 милиарда идват от бюджета.

„Имат и бюджетно финансиране. Това е нещо, което липсва в Бюджета на управляващите, защото ние изобщо не знаем какво ще правим“, констатира депутатът.