Георги Гьоков: Бюджетът на управляващите е безрасъден

За управляващите е по-важно ДДС на кебапчетата да е намалено, а не това на лекарствата

„Управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” мълчаха като партизани на разпит и нито един път не взеха думата, за да защитят бюджета, който предлагат. Единствено взе думата депутат от ГЕРБ, за да поиска удължаване на работното време на парламента. Но нито дума по бюджета от тяхна страна. Няма с какво да защитят бюджета, който предлагат“,  възмути се  народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Георги Гьоков в интервю в България он еър по повод дискусията днес по държавния бюджет за следващата година.

Като „безразсъден“ определи Гъоков Бюджет 2021. „Това обяви и бивш министър от кабинет на Борисов“, посочи Гьоков.

Социалистът подчерта, че днес в парламента БСП предложи за пореден път преизчисляване на всички пенсии, но ГЕРБ отново отхвърли това предложение.

„БСП внесе в парламента предложение  ДДС на лекарствата да се намали  на 9%. Но управляващите смятат, че е по-важно е данъкът на кебапчетата да е 9%, отколкото на лекарствата и не приеха нашето искане. Предложихме увеличаване на майчинските за втората година от 360 на 650лв - отхвърлиха и това. Поискахме обезщетението за безработица да се увеличи на 17 лева - бяха против и това. Сбъркана е цялата философия на бюджета”, изрази разочарованието си Георги Гьоков.

Народният представител представи и предложението на БСП за прогрeсивно данъчно облаганe: „Хората с доходи до 3900лв. ще продължат да плащат 10% данък – това са над 2 милиона и 100 хиляди работещи българи. Ако сме солидарно общество, е добре хората с по-високи доходи да помогнат на бедните“, обясни социалистът, като допълни, че в никоя развита държава няма плосък данък.

„Плоският данък образува огромни социални неравенства. Той спира развитието на държавата и увеличението на социалните плащания“, разкри в ефира на България он еър Георги Гьоков.