Проф. Румен Гечев: Прогресивно данъчно облагане ще осигури солидарност в обществото

Какво е това управление, което ще намали ДДС на алкохола, а ще остави 20% на лекарствата на народа си, на децата си и особено в пандемията?, пита проф. Гечев

Политиката на ГЕРБ е такава, че българите започнаха да умират по стълбите на болниците

Тезата на БСП, че сегашните управляващите се интересуват само от това да “додрапат“ до изборите през месец март-април и да се измъкват от кашата, която са забъркали, потвърди в ефира на радио „Фокус“ народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ проф. Румен Гечев. „Но ще им бъде много трудно“, предупреди той и посочи, че за голямо съжаление кашата започна да дава десетки жертви, български граждани.

„Цялата им работа в последните десет години, цялостната им политика е такава, че българите започнаха да умират по стълбите на болниците с кислородни апарати. Това е лицето на управляващите от ГЕРБ и техните поддръжници“, заяви той в ефира на радио “Фокус“.

Професорът обясни, че предлаганите от БСП промени в данъчната и социалната сфера е европейски подход на управление. „Ние искаме да се промени философията на формирането на бюджетните приходи и разходи. Няма нито една развита страна в света, където да има нисък плосък данък. В България не само, че е плосък, той е и рекордно нисък. При това положение се стимулира социалната поляризация и тегленето на нови заеми. В проектобюджета за 2021 година управляващите са посочили, че ни водят към 40 млрд. лева дълг - те удвояват дълга ни за десет години управление.“

По този повод проф. Гечев зададе въпроса “Какво прави България оттук нататък?“ и отново заяви, че от БСП предлагат промяна на данъчната система.

Средната класа няма да плаща по-висок данък, ако това предложение влезе в сила, е идеята на БСП, развита от професора: „Тъй като има висока концентрация на богатството в България, ние искаме не да накажем богатите, но не може обществото да осигурява образование, здравеопазване, инфраструктура, и накрая този, който печели милиони на месец, да плаща същия данък като този, който получава минимална работна заплата“. Той допълни, че трябва да има солидарност в обществото, което ще се осигури с прогресивно данъчно облагане.

Въпросът за понижаването на данъка на виното и ракията, но отказа за по-нисък ДДС на лекарствата, депутатът от БСП коментира така: „Управляващите проявиха изключителна наглост. Това противоречи на здравия разум. Какво е това управление, което ще намали ДДС на алкохола, а ще остави 20% на лекарствата на народа си, на децата си, и особено сега при пандемията, в която се намираме“. Той уточни, и че намаляването на ДДС от 20% на 9%, автоматично ще доведе до намаление на цените на медикаментите.

Като заместник-председател на бюджетната комисия в парламента проф. Гечев отправи критики към управляващите, че са “претупали“ за два часа и половина неща, които се коментират със седмици: „БСП направи десетки предложения, нито едно от които не беше прието. Тях не ги интересуват европейски практики, не ги интересуват аргументи, те така са си решили да завършат последните три месеца от управлението си“.

Ситуацията с детските надбавки БСП е коментирала винаги с готови предложения, които проф. Гечев напомни: „Управляващите разиграват цялото българско общество. Аз не знам какво последно ще предложи ГЕРБ. Те предложиха една скала, а после отказаха от нея. Ние предлагаме стимулирането на децата в семейството да бъде 6 500лв. за всяко второ и трето дете, във всяко българско семейство, което работи“, обясни социалистът.

Той даде още примери за облекчения като безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст, както и осигуряване на достатъчно медицински сестри не само за болниците и поликлиниките, но за медицински лица и в училищата.