Избирателният кодекс, предложен от ГЕРБ и Атака, ограничава демократичните права на българските граждани

Nov 09, 2010 Новини БСП 0 1169

  Правителството отделя пари за образование и наука колкото в африканска държава   Избирателният кодекс, внесен от ГЕРБ и Атака, ограничава демократичните права на българските граждани

 

Правителството отделя пари за образование и наука колкото в африканска държава

 

Избирателният кодекс, внесен от ГЕРБ и Атака, ограничава демократичните права на българските граждани. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на НС на БСП. Според лидера на социалистите проектът на Избирателен кодекс обслужва политическите интереси на управляващата партия и на присъдружната Атака. „Декларациите, с които ГЕРБ дойдоха за ясни и прозрачни правила за провеждане на изборите, нямат нищо общо с крайния продукт, който е предложен в Народното събрание", категоричен беше Станишев. Председателят на БСП изтъкна, че проектът не е резултат от политически консенсус в страната и не отговаря на основните въпроси - как да се гарантират свободни и демократични избори, как да се ограничи контролирания вот и как да се намали купуването на гласове. „Това, което се предлага, разширява възможностите за купуване на гласове, ако щете и с увеличаване на средствата за предизборна кампания до 4 млн.лв. Познайте коя партия ще може да провежда толкова богата предизборна кампания в условия на криза и за какво ще отиде голяма част от тези пари?", попита риторично Станишев.

Социалистите се обявиха категорично против тенденцията да се ограничава демократичното право на българите да избират своите управници. Предвижда се например да бъде увеличен броят на жителите в едно село до 500 за право на избор на кмет. Така на практика  2/3 от българските села няма да имат право да избират свой кмет. „Тази разпоредба е ретроградна и ни отдалечава от демокрацията. Пълни глупости са, че кметовете на село нямат никакви функции", възмути се Станишев. Той определи като неприемливо ограничаването на изборното право и в големите градове. „Вместо да се разширява децентрализацията и да се делегират допълнителни пълномощия на районните кметове, те ще бъдат обезличавани", заяви лидерът на БСП. По думите му целта е колкото се може повече представители на местната власт да бъдат подчинени на ГЕРБ и назначавани от управляващите.

„Имаме информация, че ГЕРБ организира пренасочване на група избиратели от отделни общини към други общини, за да могат да създадат избирателна маса, която ще бъде контролирана от тях", добави Сергей Станишев. По думите му другите партии ще трябва да се съобразяват с разпоредба, която няма как да бъде спазена. „Ако 12 месеца е срокът за уседналост за кандидати например, а крайният текст се приеме през февруари или март, останалите партии ще бъдат поставени в неравностойно положение", обясни председателят на БСП.

По думите на Станишев е очевидна неравнопоставеността на условията, в които ще участват различните партии. Според лидера на БСП текстовете, които изискват отделна предварителна регистрация на партиите в коалиции е удар, насочен срещу Коалиция за България. „Трябва да съберем 115 000 гласа, докато ГЕРБ трябва да съберат като партия 15 000 гласа за участие в местните и президентските избори. И това препятствие ще го преодолеем. Но е ясна политическата конюктура, на която е подчинено това изборно законодателство", отбеляза председателят на БСП.

„Не можем да приемем подхода на управляващите към образованието, науката и духовността", категоричен беше Сергей Станишев. По думите му чрез финансовото удушаване на тези сфери, ГЕРБ води страната ни към обезличаване, към затъване и липса на перспектива. Лидерът на БСП напомни обещанията на ГЕРБ преди изборите - да се отделят 5% от БВП за образование и 1% за култура. За 2011 година обаче управляващите предвиждат едва 3,3% от БВП за образование и 0,5% за наука и иновации. Това според Станишев отдалечава страната ни от целите, които европейските държави си поставят в контекста на стратегията „Европа 2020". Лидерът на социалистите изтъкна, че по този показател страната ни се нарежда на последно място в ЕС и се приближава до редица африкански държави.

 

Пълния текст на пресконференцията може да прочетете тук >>>