Вигенин за Република Северна Македония: Трябва да посрещнем със загриженост това, което се случва, а не с аплодисменти

От БСП настояват да видят ясен и системен подход по отношение на Република Северна Македония

БСП счита, че решението за отлагане на началото на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз е правилно, особено в създалата се ситуация на политиката на нашето правителство спрямо съседната ни страна и в контекста на българското вето на преговорите й за присъединяване към Европейския съюз. Това обобщение направи заместник-председателят на Народното събрание, социалистът Кристиан Вигенин, след проведеното изслушване на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в Народното събрание. Вигенин посочи и че има и много други неща, които трябва да се изкажат.

Според него решението от вчера е проблем и за двете страни. „Република Северна Македония не може да започне преговорите, но сериозно страдат и позициите на България. Позиции на страна, която е силен привърженик на разширяването, но създалата се ситуация поставя въпроса дали това е така. Дори да си знаем, че е така, трябва да можем да го обясним. По време на председателството на Съвета на ЕС, България беше страната, която върна европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз“, изтъкна Вигенин като подчерта, че в дебата е липсвало усещането за загриженост.

По думите му не е успех, че сме отложили началото на тези преговори. Щеше да е успех, ако сме постигнали целта да започнат преговорите с двете страни. Щеше да е успех, ако поне бяхме в спечелили на наша страна единодушно партньорите на България в ЕС, смята народният представител.

„За танго трябват двама. Танц нямаше, затова трябва да посрещнем със загриженост това, което се случва, а не с аплодисменти“, заяви още Кристиан Вигенин.

Зам.-председателят на БСП по международната дейност обърна внимание, че в дискусията е трябвало да вземе участие министър-председателят по въпроса като цяло за отношенията ни с Република Северна Македония в контекста на случващото се през последните дни: „За нас е важно да видим как правителството смята да развива тези отношения оттук нататък. Безспорно това, което се случи вчера, ще има своето дългосрочно отражение върху тези отношения.“

„Бихме искали да видим по-ясен и системен подход. В някаква степен този двуизмерен поглед нас ни притеснява, искаме да видим малко повече дълбочина оттук нататък – по отношение на Република Северна Македония, процесът на разширяване и партньорите от Западните Балкани, и страните-членки, на чиято подкрепа ще разчитаме“, заяви още той.

„Диалогът трябва да продължи, ние ще участваме добронамерено и конструктивно в него. Надявам се това взаимодействие и единомислие, което имаме по съдържанието на нашите искания, да бъде запазено. Но то изисква и по-сериозен многопосочен ангажимент от страна на правителството и управляващото мнозинство“, категоричен е Вигенин.

По време на процедурата по изслушване на вицепремиерите секретарят на Парламентарната група на „БСП за Бъглария“ Филип Попов констатира, че още преди стартирането на преговорите с Република Северна Македония за членство в ЕС, БСП е предупредила за липса на прозрачност и отчетност от страна на българското правителство по отношение на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

„Днес, 3 години след неговото подписване, са налице  редица открити въпроси и сериозни отклонения от постигнатите тогава двустранни договорености. За съжаление обаче това стана обществено достояние едва в последните месеци в контекста на европейския дебат за разширяване на ЕС. Въпросът за неизпълнение на Договора за добросъседство с Република Северна Македония явно не е бил достатъчно добре артикулиран от българското правителство пред европейските ни партньори, което създава впечатление сега в нашите европейски партньори, че България отлага процеса на разширяването на ЕС на Балканите“, отбеляза Попов и попита министър Захариева какви спешни мерки ще предприеме за опровергаване на това грешно впечатление за българските мотиви по въпроса.

Според секретаря на парламентарната група на левицата Димитър Данчев икономическите интереси на България предполагат членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и обърна внимание, че докато е чул какво не е направила Република Северна Македония, не е чул какво е направило българското правителство. „Правителството пропусна възможността за по-сериозно икономическо сближаване с Република Северна Македония. Практически втренчено в безспорно важния исторически въпрос, правителството спря развитието на двустранните икономически отношения“, смята Данчев.

„Защо не се използват вече втори програмен период средствата от ЕС за осъществяване на онова икономическо сближаване, което предпоставя и политическото такова, а именно – реализирането на проекта за скоростните жп и шосейни връзки между двете страни?“, попита той външния министър.

Депутатът Таско Ерменков от своя страна припомни, че още миналата година от името на „БСП за България“ е предупредил, че жестът на протегната ръка към народа на Република Северна Македония невинаги се посреща с необходимите взаимност и разбиране от другата страна. „Обърнах внимание и на все още незаглъхналите антибългарски настроения, които съществуват там. При ратификацията на Договора за добросъседство, която ние подкрепихме, изразих желание да чуя дали правителството ни все пак има намерение да използва този акт за активиране на партньорските отношения на равноправна основа, за да защитим националния ни интерес. Уви, ратифицирахме безусловно, без предупреждения за последващи действия в случай на деструктивно поведение от страна на Република Северна Македония“, подчерта той.