Виолета Желева: Само 1,4 млн. от обещаните 20 млн. лв. са отпуснати за работещи родители, принудени да гледат децата си вкъщи

Пари има, но те не достигат до хората, твърдят от левицата

Колко е ефективна мярката за работещи родители, когато трябва да гледат децата си вкъщи - обещаната еднократна помощ от 375 лв. при първата вълна на коронавируса? Такъв въпрос зададоха народните представители от ПГ на „БСП за България“ Веска Ненчева и Виолета Желева на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Анализ за това така и не беше направен. По последните известни цифри са одобрени само 3 727 заявления на родители или близо 1,4 млн. лв. финансова помощ, която те са получили“, отбеляза Виолета Желева.

Тя припомни на министър Сачева, че още при първата вълна на коронавируса правителството е обещало да отпусне 20 млн. лв. по тази мярка. По нейните думи  има достатъчно средства, за да се обезпечи тази помощ, но те не достигат до хората. „Затова трябваше да има анализ – когато една помощ не достига до по-широк кръг от хора, е редно да се помисли първоначално за  критериите, по които се отпуска, а не сега тепърва да се променят в движение тези правила“, заключи Желева.