БСП към ГЕРБ: Като осакатявате Закона за личната помощ, осакатявате хиляди човешки животи

Не парите са в основата на Закона за личната помощ, а личната съдба на онези хора, които имат нужда от подкрепа

Осакатявайки Закона за личната помощ, вие осакатявате няколко десетки хиляди живота. Когато определяте минимална ставка, която държавата може да плати за лична помощ на един човек - 168 часа месечно, вие всъщност осакатявате хора. Част от тях ги убивате – няма как човекът да живее 8 часа, той живее 24 часа. Какво правиш през празничните дни? Спираш да дишаш ли? Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по повод обсъжданията на промени в Закона за личната помощ. Срещу тези промени се провеждат протести пред сградата на Народното събрание.

„Какво се опитвате да правите в социалната сфера – ще кодифицираме ли Законите за хората с увреждания, за което от година и половина говорим? След като видяхте, че не можете и няма да ви стигне времето да кодифицирате законите и да отмените Закона за личната помощ, събирайки го в няколко други закона, решихте просто да го осакатите“, подчерта той.

„Къде са 800 милиона за хората с уврежданията? Колко ще отидат в автомагистралите, в държавното дружество, за да се изхарчат без търгове? Над 1 милиард за тази година. Кое не ви достигна, за да спазите Закона за личната помощ, който е приет?“, попита още Кутев.

„С приемането на Закона за личната помощ България се нарежда до не многото държави в Европа, които имат самостоятелен закон за личната помощ. С него бяха удовлетворени основните искания на протестиращите майки, поставяни години наред в техните протести“. Искрени ли бяхте тогава? Мисля, че не. Защо две години по-късно вие буквално осакатявате Закона за личната помощ и оставяте хиляди хора с увреждания на произвола на съдбата?“, обърна се народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова към управляващите.

„В основата на промените, които ни се предлагат в момента, са само и единствено парите, а не човешките съдби. В качеството си на народни представители тук сме избрани, за да уреждаме по-добри обществени отношения за всички български граждани. Не парите са в основата на този закон, а личната съдба на онези хора, които имат нужда от подкрепа“. Това коментира от трибуната на Народното събрание народният представител от ПГ на левицата Надя Клисурска.

Тя припомни ангажиментите, поети през 2018 г. от управляващите – законът да  има ограничителна рамка – такава, каквато в момента се предлага да продължи да действа през 2021 за определена категория хора с увреждания с право на чужда помощ. „Одобрихме и времена рамка, коефициентът на заплащане за възнаграждения на личните асистенти само до 2021 година да бъде 1,2 % от минималната работна заплата. С идеята, че през 2021 година законът ще започне да работи в неговата цялост – и ще започне да отговаря на индивидуалните потребности на човека, който има съответния дефицит“, обърна внимание тя.

„Трябваше да се случат 7 национална протеста, да се развеят черните знамена, майките на децата с увреждания 8 месеца да седят пред НС - това е техният извоюван механизъм за лична помощ, който е така необходим. В момента ограничаваме рамката, без никакви аргументи – освен парите“, каза още Клисурска.