БСП внесе изменение в закона, което да спре едноличното харчене от Борисов на парите на данъкоплатците

За три месеца Борисов е изхарчил през прозореца на джипката 1 млрд. лева за пътища като извънредни разходи

От юни до септември месец т.г. с постановление на Министерски съвет, под формата на извънредни разходи, държавата е изхарчила над 2 млрд. лв., предимно по схемата „от прозореца на джипа на премиера". От тях близо 900 млн. са били дадени за ремонт и строителство на пътища.

„Какво извънредно има в това?“, попита от трибуната на Народното събрание секретарят на Парламентарната група на „БСП за България“ Димитър Данчев в дебата по Закона за публичните финанси. В този закон сега има текстове, които дават възможност на Министерския съвет да прави извънредни разходи, докато държавата има нужда от тях, посочи депутатът.

По думите на Данчев е абсурдно да се приемат в парламента едни разходи на държавата за следващата година, а след това някой друг, без каквото и да е обяснение, да харчи парите на данъкоплатците за нещо друго, каквото той по някакъв неясен начин е сметнал за необходимо.

„Нека да върнем реда, при който решенията се взимат в Народното събрание и да ограничим възможността да се харчат пари по един безразборен начин“, призова Данчев.

„Недопустимо е да се раздават пари с един неясен и неуреден акт на Министерски съвет“, категоричен е и народният представител от левицата Николай Тишев. „През последните 10 години огромни суми държавни пари се дават безконтролно от министър-председателя Борисов“, припомни той и даде пример с бюджета за 2019 г., където при утвърдени от парламента над 13 млрд. лв. разходи, след това с постановления на правителството са преразпределени 4,5 млрд. лв., което е над една трета от всички разходи в Бюджета.

За да се сложи край на този порочен процес, БСП предлага извънредните разходи на Министерски съвет да бъдат сведени до 1% от разчета на приходите, като всички останали разходи трябва да минават като актуализация през парламента.