БСП: Да се гласуват онлайн законите на страната е противоконституционно

Очакваме след приемането на това скандално решение да карантинират парламентарната група на БСП

„От сутринта имаме съмнения, че бяха вкарани депутати под карантина, за да осигурят кворум. След това при поименното гласуване по-късно бяха преброени депутати, които категорично са заявили, че не искат да бъдат броени, всеки момент се очаква мнозинството в парламента да приеме решение за дистанционно участие по електронен път в пленарните заседания на Народното събрание.” Това заяви говорителят на парламентарната група на „БСП за България“ Александър Симов на брифинг относно внесеното в последния момент от управляващите предложение за дистанционно участие в пленарните заседания на народни представители, поставени под карантина.

Според Симов това решение е вкарано в нарушение на правилника на парламента, защото в чл. 53 е написано, че не могат да се обсъждат въпроси, които не са включени в дневния ред.

„И най-важното: в изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред, но само в началото на заседанието. А това решение се вкарва в ранния следобед и по качеството на неговото изпълнение най-очевидно е писано на коляно“, обяви народният представител.

Александър Симов отправи сериозна критика към мнозинството в парламента като заяви, че предложението за дистанционно участие по електронен път в работата на Народното събрание противоречи на българската Конституция. „Там е записано, че депутатите трябва да гласуват лично и явно. В духа на Конституцията се предполага, че депутатите трябва да присъстват тук, на място, за да участват в работата на парламента“, бе категоричен Симов.

Социалистът посочи, че първият подпис под това предложение е на Даниела Дариткова , която на 4 ноември, преди два дни, казва следното: “Конституцията на България не позволява дистанционно провеждане на пленарни заседания“, припомни депутатът.

„На коя Дариткова да вярваме? На тази от 4 ноември, или на тази от 6 ноември, която вкарва решение, което противоречи на Конституцията?“, попита Александър Симов.

„ГЕРБ вкарват това решение, което противоречи на всички правила и закони, защото ГЕРБ спешно имат нужда да приемат бюджета, за да се закрепят на власт. Те не дават пари на хората, а взимат пари от тях, за да докретат до края на мандата си. В името на това са готови да погазват всички правила, всички закони.“, коментира говорителят на парламентарната група.

„Всеки ден се върши някакво нечовешко, нечувано посегателство спрямо правилата, законите и Конституцията. Очакваме след приемането на подобно решение, което противоречи на българската Конституция да карантинират парламентарната група на опозицията. Подобни неща са неприемливи и сега става ясно колко прави бяха хората, които казваха, че оставката е единственият път за някаква нормалност.“, завърши Александър Симов.