Георги Свиленски: Изборният процес трябва да бъде обезпечен с честни и достойни хора, за да отстояват легитимността му

Nov 02, 2020 Новини БСП 0 919

Това е приоритет №1 на левицата

Българите заслужават управление, избрано по легитимен начин, според позицията на зам.-председателя на парламентарната група на „БСП за България” и председател на Предизборния щаб на БСП Георги Свиленски. "БСП през последните години е била последователна във вижданията си относно честността на изборите", подчерта отново Свиленски по време на участието си в кръгла маса „Механизми за провеждане на честни избори в България“, организирана от ПП МИР.

Социалистът посочи: „Идентифицирали сме важните проблеми в изборния процес, за да може да се случи това легитимно управление. Най-важните са: недействителни бюлетини, избирателните списъци-„мъртвите души” в тях, и на трето място – машинно гласуване. Машината е единственият гарант, че няма да ги има недействителните бюлетини“.

Категоричното заявление на Свиленски по време на форума бе, че отговорността за провеждането на честни избори трябва да се повиши от страна на всички участници в изборния процес. „Трябва да се направи единен фронт”, категоричен е депутатът от левицата, който добави, че изборният процес трябва да бъде обезпечен с честни и достойни хора, които да отстояват честността на изборите.

Свиленски изтъкна още, че констатирането на нарушения след края на изборния процес няма особено значение: „Когато е приключил изборният процес - това, че ще констатираш манипулации от камера, например, не означава много. Съдът ще констатира, че това е незначителна секция, която не влияе на изборния резултат.”

Председателят на Предизборния щаб на БСП Георги Свиленски отправи апел: „Всички заедно и обединени да отстояваме провеждането на честни и прозрачни избори”. Той подчерта, че това е номер едно приоритет на левицата.