Тодор Байчев: Ще излъчи ли България независими европейски прокурори или изпълняващи политически задачи лица?

29.10.2020 г.

„Трябва да има ясни правила за избор на делегирани европейски прокурори. Самият регламент на ЕС, който трябва да се прилага, няма достатъчно добра прецизност и ще породи напрежение, ако не бъдат вписани в постановките от българския Наказателно-процесуален кодекс. Като законодател орган дължим на обществото отговори на много важни въпроси.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Тодор Байчев от трибуната на Народното събрание.

„На какви критерии ще отговарят избраните европейски делегирани прокурори? Ще бъдат ли те независими, висококвалифицирани и най-вече обществено приемливи личности? Или тази длъжност ще бъде награда за хора, които са послушни и добре изпълняващи поставените им задачи от страна на някои политическо ръководство? Народното събрание ще се спъне ли в същия камък, а именно – да предостави на прокурорската колегия изборът на европейски делегирани прокурори - на тази колегия, която доказа, че когато избира даден прокурор, избухва гражданско недоволство, обществено напрежение и протести?“, попита Байчев. Според него Народното събрание трябва да отговори дали ще предложи ли ясни критерии, на които тези прокурори да отговарят, за да бъдат приети не само в България, но и в Европейската прокуратура. По думите на социалиста алтернативата е България отново да чака Венецианската комисия да  даде препоръки как да бъдат отзовавани излъчени от нас прокурори.

„Като законодателен орган не трябва да допускаме тези грешки. Дължим отговори на обществото“, категоричен е Тодор Байчев.