Корнелия Нинова, като вицепрезидент на Социалистическия интернационал, участва в заседание на организацията

Окт 25, 2020 Новини БСП 0 1445

25.10.2020 г.

Председателят на БСП Корнелия Нинова взе участие в онлайн заседание на Президиума на Социалистическия интернационал. Тя е вицепрезидент на организацията, в която членуват 162 партии от над 100 държави от цял свят.

Нинова беше поздравена от колегите си за проведения пряк избор на председател на БСП като най-демократичния и модерен избор и за високия резултат, с който бе избрана. Тя запозна колегите си със здравната, финансово-икономическата и социална ситуация в България, като изрази тревога от задълбочаващите се неравенства, ниското равнище на доходите и растящата безработица. Тя подчерта, че българските социалисти ще продължават да се борят за реалното въвеждане на принципите на върховенството на закона в България, за провеждането на честни избори и за реформа на икономическите и социалните политики в държавата, с цел осигуряването на по-добър жизнен стандарт за българите. Нинова коментира европейските политики за следващия програмен период и преговорите по зелената сделка. В своето изказване тя посочи, че в условията на глобална здравна и икономическа криза, политиците трябва да бъдат още по-смели и безкомпромисни в своите усилия да запазят от една страна живота и здравето на гражданите, а от друга да гарантират техните основни права – човешки, икономически, социални и политически.
Тя заяви, че приоритетни за левицата теми ще бъдат здравеопазването, доходите, икономиката, образованието и борбата с корупцията .

На заседанието на Президиума на Социалистическия интернационал бяха обсъдени теми, свързани с установяването на демократичните принципи в държавите, където те липсват, с постигането на мир и стабилност в конфликтните региони по света, както и с произтичащите от COVID-19 предизвикателства. Други участници в заседанието бяха Георгиос Папандреу, председател на Соцаилистическия интернационал, Луис Аяла - генерален секретар, както и още над 35 участници от различните партии-членки от всички континенти.