Янаки Стоилов: България се нуждае от нов, различен от сегашния преход

Окт 24, 2020 Новини БСП в медиите 0 587

24.10.2020 г.

„Слабостта на правителството е, че то няма воля да заяви решения, за да не се появят протестиращи групи, и затова се въвеждат някакви безсмислени ограничения. Основното обяснение не е медицинско, нито управленческо, то е политическо. В България нищо не се довежда до край и затова  ние не можем да преценим резултатите от мерките. Необходими са радикални стъпки и всъщност имаме една реформа, която вместо да подобрява нещата, в известна степен ги влошава.“ Това заяви пред БНТ проф. Янаки Стоилов, председател на комисията по идейно и програмно развитие на БСП.

Социалистът коментира, че в сегашната ситуация подкрепата за БСП не е достатъчна, за да може тя да управлява, но самата партия трябвя да заяви категорично защо изобщо иска да управлява. „Разбира се, за да смени това управление, което основателно получава упреците за злоупотреби и корупция. Заедно с това, тя трябва да каже, че има неща, които без нея не могат да бъдат свършени: ние ще въведем семейно подоходно облагане, като по този начин ще облекчим огромното мнозинство от българските граждани; ние категорично се застъпваме за завършване на газовите проекти и за изграждането на нови ядрени мощности; ние сме за сигурността на Балканите, но няма да участваме в засилване на военно противопоставяне в каквато и да е посока“, обясни той.

За здравеопазването Стоилов обясни още, че е важно да бъдат изравнени здравните, общинските и частните болници, както и всяка една многопрофилна болница да има отделение за интензивно лечение. Също така отбеляза, че в България хората плащат най-много за своето здраве извън осигуряването.

„На нас ни трябва не само успех, но и голяма подкрепа. Ако се наложи да правим коалиция, там трябва да сложим тези централни ангажименти, от които няма да отстъпим в името на властта. БСП трябва да заяви ясно подкрепата си за българска национална политика. В партията е имало различни тенденции, които са били ориентирани в една или друга посока, но в тези баланси трябва да се намери истинския български национален интерес. Голямата българска задача, която остава нерешена след 30 години, е че ние се нуждаем от нов, но различен от сегашния преход. Преход, който да направи България социална и действително демократична, и който да гарантира бъдещето на българската нация", заяви той.

По повод отцепилия се от групата депутат Чавдар Велинов, Янаки Стоилов заяви, че се надява да няма повече подобни действия. „Този факт е неприятен, особено в момент, когато се отчита приблизително изравняване на резултатите на ГЕРБ и на БСП. Аз съм убеден, че голямото мнозинство от членовете на партията и нейните симпатизанти не одобряват тези действия. Има една граница, която не трябва да се прекрачва, особено от тези, които казват, че остават в партията, но напускат групата. По-логично е да отстъпят своите места на други хора от листата, които ще попълнят представителството на тази партия“, заяви социалистът. За хората, които се разделиха и с партията, и с групата той е убеден, че подготвят политически проекти.