Бюджетът на ГЕРБ за 2011 година е бюджет на социалното замръзване

Nov 02, 2010 Новини БСП 0 1447

  Бюджетът за 2011г

 

Бюджетът за 2011г. може да бъде наречен бюджет на социалното замръзване. Това е и бюджет на задлъжняване и натрупване на дългове, които ще се плащат от младото поколение на България. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция преди разглеждането в Народното събрание на проектобюджета за 2011г. Лидерът на БСП изтъкна, че вече 30 месеца доходите на хората са замразени, инфлацията се натрупва и това води до реално обедняване на българите. От друга страна, след като правителството изяде голяма част от фискалния резерв, ще продължи политиката на натрупване на нови задължения, при очевидно неизгодни условия.

„В бюджета ясно личи политиката на ГЕРБ, която доведе до удушаването на българската икономика", заяви Станишев. По думите му правителството не е в състояние да се справи със сивата икономика, която все повече нараства. Лидерът на социалистите изтъкна, че е планирано БВП да бъде 77 млрд.лв., което е с 8 млрд.лв. повече от 2008г. Планираните приходи за следващата година обаче намаляват с 2,7 млрд.лв. „Това означава две неща -  или правителството не може да създаде среда за изсветляване на икономиката, или тези пари се крадат и преразпределят", коментира председателят на БСП. Станишев отбеляза, че одобреният проектобюджет от комисиите в парламента няма да бъде крайният вариант, поради което остава въпросът за необходимостта той да бъде изтеглен и да бъде внесен реалният бюджет за следващата година.

Според Румен Овчаров грубо се нарушава бюджетната процедура. Той изтъкна, че и трите бюджета, внесени в парламента, не са бюджетите, които ще бъдат приети, а ще има промени между първо и второ четене. Овчаров напомни, че по Конституция бюджетът се внася само от правителството. „Сега се допуска народни представители да правят бюджет", отбеляза депутатът. По думите му липсва дискусия по политиките, заложени в бюджета. „Всичко става един буламач", възмути се Овчаров. По думите му не са ясни целите на икономическата и фискалната политика на правителството. „Никакви цели, никаква пица, абсолютен буламач", коментира депутатът и добави, че управляващите действат на принципа „каквото се случи". Той напомни, че неразплащането към бизнеса, общините и здравната система, което ГЕРБ допусна в края на миналата година, е основна причина за връщането на България в кризата. Овчаров беше категоричен, че именно некомпетентността на Бойко Борисов и Симеон Дянков е причината страната ни да е една година повече в криза. Румен Овчаров заяви, че правителството е неспособно да се справи със сивата икономика, с контрабандата и корупцията. Депутатът от Коалиция за България изтъкна, че предвижданото увеличение на разходите за образование и здравеопазване е по- ниско от предвижданата за догодина инфлация. „Това означава, че разходите за тези уж приоритетни сфери ще бъдат по- малко от тазгодишните", заяви Овчаров. По повод планираното дългово финансиране на бюджета до 3,5 млрд.лв., депутатът отбеляза, че емисиите на дълговите инструменти се правят некомпетентно. „15 годишни емисии в България на вътрешния пазар са нещо, което никой не може да обясни защо е направено", възмути се Овчаров. Той изтъкна, че няма никакъв пробив в усвояването на еврофондовете.

По думите на Пламен Орешарски бюджетът за догодина е съставен на принципа „копи-пейст". Това според депутата е знак, че няма политики.  Орешарски напомни, че последния път, когато страната ни се е финансирала с дългово финансиране, е било през 1996г. Възстановяването му сега Орешарски определи като пълен провал. „По- глупаво не можеше да се измисли", коментира депутатът.

Ръководството на БСП излезе с позиция и по новите параметри на пенсионната реформа, оповестени от  управляващите. Сергей Станишев изтъкна, че това е 22-рият вариант, който „уж се приема" и социалистите няма как да бъдат сигурни, че това е окончателно решение. „Кой може да има доверие на правителство, което променя позициите си от днес за утре. Ще говорят за перспектива до 2035г! Никакво доверие не може да има в такава власт", заяви председателят на БСП.

Драгомир Стойнев беше категоричен, че това, което се предлага от управляващите не е реформа, а частични промени в пенсионната система. „Това са действия, които само ще задълбочат кризата и няма да доведат до очаквания ефект", коментира Стойнев. По думите му мерките по професионалните фондове са отлагане на проблема за следващото правителство. Депутатът беше категоричен, че БСП и Коалиция за България няма да подкрепят каквото и да било вдигане на стажа и на възрастта, ако те не са обвързани със средната продължителност на живота в България. Стойнев изтъкна, че промените трябва да се отнасят за хората, които сега навлизат в пазара на труда. Депутатът отбеляза, че заради действията на правителството българите губят доверие в пенсионната система и не виждат смисъл да внасят осигуровките си. Стойнев обясни, че решение на проблемите не трябва да се търси в разходната част и в затрудняването на хората да се пенсионират, а в приходната част. Депутатът напомни, че преди месец БСП даде конкретни предложения за пенсионна реформа. Социалистите настояват за: увеличаване на размера на вноската за фонд Пенсии с 2 процентни пункта; увеличаване на вноската за фонд Безработица с 1%; отпадане на тавана на пенсиите; увеличаване на максималния осигурителен доход до 10 минимални работни заплати; по- гъвкави форми за ранно пенсиониране. Драгомир Стойнев изтъкна, че управляващите не дават отговор и на въпроса как ще се увеличават пенсиите.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>