Евгени Кирилов: Социалното измерение на политиката на сближаване има важно значение за конкурентоспособността на регионите в ЕС и на глобалната сцена

  На днешното си заседание Комисията по регионално развитие на Европейския парламент подкрепи поправката, внесена от българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов към доклада за "Постигане на действително териториално, социално и икономическо сближаване в ЕС - задължително условие за конкурентоспособност на световно равнище"

 

На днешното си заседание Комисията по регионално развитие на Европейския парламент подкрепи поправката, внесена от българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов към доклада за "Постигане на действително териториално, социално и икономическо сближаване в ЕС - задължително условие за конкурентоспособност на световно равнище".

Внесеното от Евгени Кирилов изменение прави важно допълнение към текста на доклада, в чийто предварителен вариант отсъстваше социалното измерение на политиката на сближаване.

Мерките, които попадат под това измерение, се отнасят до повишаване на заетостта и борба с безработицата, подкрепа на образованието и развиването на качествена работна сила, социално включване, достъп до обществени услуги и други.

"Безспорна е връзката между постигането на икономическа конкурентоспособност на регионите в ЕС, помежду им и на глобалната сцена, и нивото на социално развитие в тях. Затова е важно да се подчертае, че политиката на сближаване играе роля  за регионалната конкурентоспособност и чрез средствата отпускани за проекти в социалната сфера. Предвид дебата за бъдещето на политиката на сближаване след 2013 г. този аспект е ключов за запазването на Европейския социален фонд в рамките на тази политика като финансов инструмент допринасящ за устойчивото развитие на регионите", заяви в коментар след заседанието Евгени Кирилов.