Правителството на ГЕРБ тегли страната ни в посока, обратна на европейската

Не можем да говорим за постигането на каквито и да било европейски цели, след като виждаме движение точно в обратната посока от страна на българското правителство

Не можем да говорим за постигането на каквито и да било европейски цели, след като виждаме движение точно в обратната посока от страна на българското правителство. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след срещата си с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня в Брюксел. Лидерът на БСП отбеляза, че приоритет за българското правителство е работата на силовите структури, докато реалната икономика, здравеопазването, образованието, социалната политика са подложени на фактическа ликвидация и неглижиране. Станишев изтъкна, че фактически се води политика на ликвидация на БАН, държавата не изпълнява ангажиментите се за финансиране на научни изследвания, на висше образование. „Това създава траен проблем за страната ни от гледна точка на нейната конкурентоспособност. За каква икономика, основана на знанието можем да говорим, след като  публичните сектори свързани с иновациите, наука, изследвания се унищожават систематично", заяви Станишев. 

         На срещата председателят на БСП обсъди с еврокомисаря членството на България в ERM-2. „Това е важен приоритет за страната, но за да се постигне е необходимо наистина устойчивост на развитието и на икономиката", отбеляза Станишев. По думите му не става дума само за формално изпълнение на критерии, но и страната ни да има конкурентоспособна икономика. Станишев представи пред Алмуня анализа на БСП за икономическата ситуация в България. „Реално погледнато, бяха направени много тежки стратегически грешки от правителството на ГЕРБ", коментира председателят на БСП. Станишев напомни, че докато през 2009 г. в цяла Европа правителствата увеличаваха публичните разходи, за да помогнат на реалната икономика, в България правителството на ГЕРБ спря разплащанията с бизнеса и създаде огромна задлъжнялост. Управляващите си поставиха за цел спешното влизане в ERM-2 и в Еврозоната в ситуация, в която самата Еврозона се раздира от много сериозни кризи и тежки проблеми. Това по думите на Станишев доведе до затъване на икономиката в България, а целта на правителството не беше реализираната. Наред с това, тази година се увеличиха публичните разходи. В ситуация когато другите държави в ЕС намаляват дефицити, българското правителство увеличи дефицита, който се доближава на касова основа до 5 % от БВП, а това е голям проблем пред страната, в средносрочен план.

         Пред еврокомисаря лидерът на БСП Сергей Станишев изрази безпокойството на социалистите от систематичното  овладяване от страна на ГЕРБ на всички независими регулиращи органи. Той отбеляза, че този процес върви вече една година. Започна с управата на БНБ, премина през прекратяване на мандатите и подмяна на състава на независими регулиращи органи, като КЗК и  КФН, като последният пресен пример е законопроектът за Сметната палата. „Всичките тези действия целят едно нещо - политическо овладяване на независими регулиращи органи в интерес на една партия и създават трудно-предсказуема икономическа среда", коментира лидерът на БСП.

         „Имаме едно правителство, което много говори за реформи, но не ги прави и виждаме една непредсказуемост на поведението", изтъкна Станишев. Той напомни, че през тази година на няколко пъти се променяха намеренията на управляващите по основни политики - ДДС, осигурителна тежест и се стигна до намерението за фактическо национализиране на частните пенсионни фондове. „Всичко това излиза извън политика, която се води в ЕС, няма как да не бъде забелязано в ЕК и европейските институции. Това не създава добра трайна перспектива за реализация на българските цели за Европа 2020", заяви лидерът на БСП. Станишев обърна внимание, че за съжаление в България  за визията 2020 почти не се дискутира на правителствено ниво. „Имаше отказ от дебат по тези въпроси - какви са нашите национални цели - какво искаме да постигнем като конкурентна икономика, като ниво на заетост, като цели които си поставяме за социално включване. Единствено БСП от политическите партии разработи своя визия и я предложи на обществото за дискусия", изтъкна Сергей Станишев.