Георги Михайлов: Директорите на болници да се избират от институция, нямаща нищо общо със здравеопазването – това е скандално

25.09.2020г.

„Според този Законопроект за лечебните заведения директорите на десетте най-стратегически болници в България ще бъдат избирани от Агенцията за публични предприятия. Това е скандално – ръководителите на тези лечебни заведения да се избират от институция, която няма нищо общо със здравеопазването.“ Това каза проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на „БСП за България“, от трибуната на Народното събрание.

Спорeд него управляващите от години се опитват да вкарат лечебните заведения в Закона за търговските предприятия и дружества и така да се опитват да решават техните проблеми, но за 4 години не са успели да решат нито един проблем. „Огромните дългове на болниците си стоят същите, а  политиката ви в сферата на здравеопазването е катастрофална и тотално неуспешна“, категоричен е Георги Михайлов.

 

Георги Йорданов: Законопроектът за лечебните заведения предвижда назначаването на управители с работно време 3-4 дни в годината, но на пълна заплата

„Предложените от управляващите изменения в Законопроекта за лечебните заведения пораждат редица въпроси, най-важният от които е промяна в управлението на здравната система. В този законопроект се предлага в съвета на директорите на общинските лечебни заведения  да се добавят още двама души – мениджъри, и така да станат трима души. Общинските и държавните лечебни заведения в България с едностепенна система на управление са около 170. Така се добавят около 340 управленци при средна заплата около 1 500 лв. – това са още 6 млн. лв., с които трябва да се платят заплатите на членовете на съветите на директорите. Това е при задължения на общинските лечебни заведения и болници над 140 млн. лв. Това не може да го допуснем.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Йорданов от парламентарната трибуна.

По неговите думи добавянето на тези хора е безсмислено, тъй като практиката показвала, че там, където има трима членове на съвета на директорите, те се събирали 3-4 пъти в годината. „С този законопроект се назначават хора, които ще имат реално работно време между 3 и 4 дни в годината, но ще получават пълна заплата като мениджъри. Това е напълно необмислено и затова трябва да бъде оттеглено. Над 300 нови мениджъри на болничните заведения – хора, които няма да правят нищо, при над 700 млн. лв. дългове на болнична система, бедна България не може да си го позволи“, отбеляза Георги Йорданов.