Парите за здравеопазване за 2011г. няма да бъдат повече нито спрямо 2009г., нито спрямо 2010г.

Окт 26, 2010 Новини БСП 0 1228

Георги Кадиев: Здравеопазването в столицата не е само общински, но и национален приоритет   Реформа в здравеопазването няма как да се прави без пари

Георги Кадиев: Здравеопазването в столицата не е само общински, но и национален приоритет

 

Реформа в здравеопазването няма как да се прави без пари. Това заяви секретарят на ПГ на Коалиция за България Мая Манолова на кръгла маса на тема: „Гарантиран достъп до качествени здравни услуги за столичното население". Манолова изтъкна, че бюджетът на НЗОК ще определи какво може да се направи в системата на здравеопазване. Тя обаче изрази скептицизъм заради заложеното от мнозинството в проектобюджета на Касата за 2011г.

Манолова изтъкна, че кашата в здравеопазването се забърка в момента, когато ръководството на Касата си позволи да не изпълни бюджета за 2009г. и не разплати дейностите за месеците ноември и декември. Това доведе до системно забавяне на плащания, както по отношение на болниците, така и по отношение на другите изпълнители на медицински дейности. Стигна се до делегираните бюджети и до лимитите в разплащането с болниците, включително до пълния произвол, с който Касата си позволява да плаща по собствена преценка на една или друга болница. „Това е ситуация, която изправи на нокти здравеопазването и доведе лекарите до невъзможност да си вършат работата", заяви Манолова. По думите й подписаното споразумение с Лекарския съюз е имало за цел само да отложи протестите. „Фрапиращо е, че управляващите не изпълниха ангажиментите си по споразумението. Получи се нещо като радрънкан телефон, от който стана ясно, че парите от здравни вноски на хората ще бъдат ползвани за покриване на основни дейности на здравното министерство", изтъкна депутатът от левицата. Манолова беше категорична, че въпреки уверенията на правителството, реално парите на българските граждани, събрани за здраве, няма да се ползват по предназначение.

Мая Манолова изброи още  шокиращи парадокси от проектобюджета на Касата за следващата година, сред които - записаната в закона актуализация на бюджета на Касата за 2010г. и идеята чрез закон да бъде променен Националния рамков договор. „Най- скандалното е, че се одържавяват 1,5 млрд.лв., събрани от вноските на хората за здраве, които се пращат в републиканския бюджет. Тук договорката не е дори кон за кокошка, а нещо срещу нищо", заяви Манолова. По думите й реално парите за здравеопазване за 2011г. няма да бъдат повече нито спрямо 2009г., нито спрямо 2010г.  „Не съм оптимист, че може да се случи разговор в интерес на решаването на проблемите в здравеопазването. При управляващите няма чуваемост по никоя от темите, по които им говори цялото общество", заяви Манолова.

Евгений Желев подчерта, че за решаването на проблемите в здравеопазването е нужен обществено-политически консенсус. Депутатът напомни, че предишното правителство прие Национална здравна стратегия с ясно разписан план за действие.

„Здравеопазването в столицата не е само общински приоритет, той е национален приоритет. Става дума за национална здравна политика", заяви членът на ИБ на НС на БСП и общински съветник на БСП в СОС Георги Кадиев. По думите му Столична община не би трябвало да се намесва в изработването на политика на здравеопазване. Тя, както и кметът на столицата имат отношение към финансирането и контрола в дейностите на медицинските дейности, смята Кадиев. „Групата общински съветници на БСП и аз като кандидат за кмет през следващите 12 месеца трябва да изработим ясна концепция какво правим с общинските болници и ДКЦ-тата. Надяваме се до няколко месеца да имаме концепция колко от общинските лечебни заведения ще оставим, колко ще предложим за преобразуване в друг вид, ще създадем ли мегаструктура, която да концентрира на едно място всички тези общински лечебни заведения. И всичко това да залегне в предизборната програма за местните избори след една година", каза още Кадиев.