Георги Гьоков: Минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи на 17 лева

17.09.2020г.

„Усещането на голяма част от българите е, че се харчат много пари без значителни резултати – този проект за изменение и допълнение на ДОО е  незначително нещо, което се прави в подкрепа за безработните. Още повече, че тези промени трябваше да бъдат направени по-рано." Това заяви от трибуната на парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. Той обясни, че се предлагат промени в размера и срока за обезщетения, които да влязат в сила от 1 октомври 2020, като се предвижда минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се увеличи от 9 на 12 лева.

„Посоката е вярна, но стъпките не са достатъчно смели. За да осигурим по-висока защита на безработните лица в условията на епидемията, от парламентарната група на „БСП за България“ отново предлагаме няколко неща – вие предлагате минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се увеличи от 9 на 12 лева, 33 хиляди лица на минимално обезщетение. Каква е логиката? Няма мотивировка защо точно 12 лева. Отделен е въпросът защо повече от 1/3 от безработните са с минимално обезщетение“, допълни Гьоков. По думите му от левицата предлагат по-значително увеличение – в размер 60 на сто от минималното възнаграждение или МРЗ – 17 лева.

„Това е задължително. И то не е като противоепидемиологична мярка за подпомагане, в подкрепа на хората, останали без препитание, а като логична стъпка – за да се следва логиката при определяне размера на обезщетението“, категоричен е Гьоков. По думите му ще бъде справедливо, след като законодателно е определен размер на обезщетението на 60 % от средния осигурителен доход, да се определи и долна граница на 60 % от МРЗ.