БСП поиска оставката на председателя на НС Цвета Караянчева

Декларация от името на ПГ на „БСП на България“

Вече трети месец продължават протестите по улиците на София и на страната. Защо протестират гражданите навън? Защото смятат, че корупцията разбива държавата. Някои от тях смятат, че правораздавателната система е компрометирана, повечето от тях смятат, че няма справедливост. Мислят, че политиците ги лъжат и се подиграват с тях. Убедени са, че живеят в условия на тежки и несправедливи неравенства. Не могат да живеят с доходите, които имат. Не могат да живеят в държавата, в която са родени и която обичат. Не могат да живеят със здравната система, която имат, и много други. Аз оправдавам техните протести, които те се опитват да направят по всякакви начини. Опитват се да въздействат върху властта с методите, които те имат. В по-голямата си част те са напълно демократични и описани в Конституцията и законите. Главното, което искат да кажат е, че ние няма да продължим така. Това, което ни казва улицата в момента е, че тази власт е нелепа, корумпирана и некомпетентна и ние няма да им позволим да продължи по никакъв начин. Гражданите искат пречистващият и най-демократичен механизъм за изход от кризата – изборите.

Във връзка с това искам да ви обърна внимание на едно от нещата, които се случиха вчера, защото то е показателно. Част от тези граждани влязоха в сградата на Народното събрание – във фоайето, което е абсолютно достъпен за граждани. Между другото, самият проблем, че в сградата на Народното събрание не могат да влизат гражданите, т.е. народът,  е сериозен проблем за българската демокрация и това управление. Няма как да се оправдае с COVID-19, че в Народното събрание няма народ, а има само депутати. Това само по себе си прекрачва границата на нормалността. И ако се окаже, че те не могат да влязат даже във фоайето, за да стигнат до деловодството да си подадат документите, защото там не ги допускаха, това означава, че управлението и Народното събрание има проблем.

Искам да ви обърна внимание на едно противоречие, което описва деградацията, която депутатите от ГЕРБ минаха за две години. Вчера се стигна до абсурдната ситуация – тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор и повод за обсъждане в пленарна зала. Искам да ви напомня, че това дете, което вчера не беше допуснато до тоалетната на Народното събрание, само преди две години, на наше заседание, седеше вътре в залата. Същото дете със същите майки. Преди две години, когато вашата власт беше „във вдъхновение“, тези деца с увреждания и майките им, независимо от всички скандали и спорове, които имахме, те стигнаха до залата на Народното събрание. Резултатът от това беше няколко приети закона и няколко стотици милиона, дадени за хората с увреждания. Днес, те не могат да стигнат до залата на Народното събрание, господа депутати от ГЕРБ, от управлението, защото нямат достъп. Нямат достъп по две причини. Първо, физически достъп – дотук инвалидната количка не може да стигне. Ако утре в тази зала попадне депутат с по-сериозни увреждания от нашия колега Михаил Христов, няма как да си докара количката до пулта. А за тези хора Народното събрание е абсолютно затворено. А даже това е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че преди две години те имаха достъп до залата на Народното събрание, а сега нямат достъп до тоалетната на Народното събрание. По-голям цинизъм от това – да доведеш политическата борба до физиологичните нужди на протестиращите, няма. Няма нищо повече, което можете да направите. Няма праг на гнусливост, под който можете да паднете. Това, което се случи вчера, беше опит за физическо издевателство върху една група изключително изтормозени граждани.  И този от вас, който не слезе долу, а тъй като аз бях постоянно долу – нито един от вас не слезе долу, той няма да може да го види. Знаете го, сигурно, наясно сте колко бедни и нещастни са хората. Резултатът от тази ваша сигурност е, че не допуснахте детето с увреждания до тоалетната. Надявам се това да е последният път, в който тоалетната на Народното събрание е политически фактор. Направих всичко възможно – говорих с цялата охрана, с шефа на охраната и НСО в парламента, с председателя на Народното събрание, поставих въпроса в пленарна зала, поискахме почивка да се реши проблемът. Нищо не можа да ви заведе там. Нямаше сила, която да ви обясни, че има елементарни физиологически нужди на гражданите, които не може да забраните.

И сега, единственото, което можем да поискаме от името на ПГ на „БСП за България“, е оставката на Цвета Караянчева - сега и веднага. Нищо повече не може да помогне.