Филип Попов: Изтеглете тези предложения, нека да остане машинното гласуване, както е записано в Изборния кодекс

Иван Ченчев с цитат от Томислав Дончев: Чиста глупост е поддържане на машинно и хартиено гласуване

„Това са противоречиви, създаващи рискове и хаос, тежко накърняващи демократичния и прозрачен изборен процес, предложения. Това не е само мое становище, а на всички експерти, институции, неправителствен сектор. Наименованието на този закон трябваше да бъде Закон за подмяна на вота – защото това е целта ви." Това заяви от трибуната на НС секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. По думите му затова управляващите са направили заблуждаващия маньовър с ВНС - за да прокарат отмяна на машинното гласуване. „След като доверието към вас е изчерпано, отново сте се устремили към властта. Власт и народ за вас са две успоредни прави, които се пресичат само на избори“, смята още депутатът.

„Изтеглете тези предложения, нека да остане машинното гласуване, както е записано в Изборния кодекс – без възможност за подмяна на вота, без хартиени бюлетини, без възможност за сегашните ви порочни практики“, призова Попов.

Иван Ченчев с цитат от Томислав Дончев: Чиста глупост е поддържане на машинно и хартиено гласуване

„Ще ви припомня какво каза българският премиер на 12 февруари 2020 г. на заседание на Министерския съвет: „Ние сме дължи да изпълним това, което пише в Изборния кодекс. Глас народен – глас Божий. Щом хората искат машини, ще има машини.“ Забележете обаче какво казва вицепремиерът Томислав Дончев попитан, освен машини, трябва ли да има хартиено гласуване – „ За мен е чиста глупост да поддържаме две паралелни системи – машинно и хартиено гласуване . Това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия“.

И сега питам мнозинството от ГЕРБ, какво промени  тази позиция и каква всъщност е целта ви? Кажете истината на хората“. Това каза от трибуната на Народното събрание Иван Ченчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“.