Хаос цари в пенсионната система

Окт 26, 2010 Новини БСП в медиите 0 1690

Интервю на председателя на социалната комисия в парламента и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев за „12+3" по БНР:   Водещ: И още един коментар за предложения модел за пенсионна реформа, председател на социалната комисия в парламента

Интервю на председателя на социалната комисия в парламента и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев за „12+3" по БНР:
 

Водещ: И още един коментар за предложения модел за пенсионна реформа, председател на социалната комисия в парламента. Знаете, че след като мине през Министерски съвет този вариант, той стига до парламента и трябва да бъде одобрен от депутатите. Добър ден, г-н Стойнев.
Драгомир Стойнев: Добър ден на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Вие как гледате на предложения вариант за пенсионна реформа, имате ли притеснения, или напротив, радвате се?
Драгомир Стойнев: Вижте, разберете ме, че е изключително трудно да коментирам един хаос. Вече една година има обсъждане на пенсионна реформа и никой не знае какво става с пенсионната реформа. Всички са недоволни.
Водещ: Как? Вие вчера не слушахте ли социалния министър и шефката на НОИ Христина Митрева? Не ги ли чухте?
Драгомир Стойнев: Вижте, аз ги чух много добре, но в бюджета за догодина министърът на труда и социалната политика каза, че ще има увеличаване на минималната работна заплата, оказа се, че няма да има увеличаване следващите три години, не само догодина, следващите три години. Говорим за увеличаване на вноската с 1,8 %. В бюджета на държавата е записано, че няма да има увеличаване на вноската. Преди една години говорихме за вдигане на пенсионната възраст, правителството се отказа. Правителството говори за бързо увеличаване на осигурителния стаж от 2011-а - отказ. Говори за намаление на осигурителните вноски и запазване на нивата им от 2010-а, вече никой не знае какво ще се предложи. Имаше въвеждане на възможности за ранно пенсионирате при въвеждане на определен процент намаление на пенсията, правителството се отказа. Промяна в условията на категоризиране на работниците, пълна неяснота.
Водещ: Добре, кажете все пак това, което ...
Драгомир Стойнев:Ама чакайте, комисията, на която аз съм председател, ние гледахме един законопроект за пенсионна реформа, който мина на първо четене, забележете с гласовете на ГЕРБ и на "Атака". Изведнъж този законопроект бе оттеглен. И сега искате аз да коментирам нещо, вече живея в приказката на Лъжливото овчарче. Как аз мога да повярвам, хайде аз мога да не вярвам, защото съм от опозицията, но хората вече не вярват в тези думи и най-лошото е, че в резултат на всичките тези предложения на принципа опит-грешка хората губят мотивация и доверие в пенсионната система, което е изключително опасно за нейната стабилност.
Водещ: Важно е обаче, когато има различни мнения и предложения, те да бъдат обсъдени, преди да бъдат приети, за да не се чудим защо се е обърнала колата. Така че кажете в момента какво мислите вие за създаването на солидарен фонд на ранна пенсия към НОИ за прехвърлянето на личните сметки в пенсионните фондове към НОИ2
Драгомир Стойнев: Вижте, това е един опит за частично решение на проблема с професионалните фондове, без ясна визия от страна на правителството как това ще се отрази на финансовата и икономическата обстановка. Липсва цялостна визия относно бъдещето на професионалните фондове. Все пак да не забравяме, че професионалните фондове са в резултат на договор между две юридически лица. И изведнъж идва правителството и казва не, ние от сега всички тези партиди ги взимаме и правим един общ фонд. Нещо повече, виждаме разнобой в самото правителство. Сутринта министърът на икономика, енергетиката и туризма заяви, че не вярва в цялостната национализация на тези фондове. Преди малко научавам, че МВФ е казал на правителството да не предприема подобна стъпка. И тъй като това правителство сме свидетели на един доста голям популизъм от негова страна и желание да се хареса най-вече на външни фактори, много е вероятно тази идея да бъде отменена.
Водещ: Схемата обаче с пенсионните фондове е сгрешена, каза министърът вчера.
Драгомир Стойнев: Ама чакайте малко, той беше част от тези хора, които създадоха този модел през 2000-ата година.
Водещ: Никъде в Европа нямало такива професионални фондове на капиталов принцип стана ясно.
Драгомир Стойнев: Да, но аз не разбирам тогава как от 50 лева, които сега трябва да плащат, ако започнат да плащат пенсии, изведнъж стават на 450 лева. То тогава такъв е и проблемът за универсалните пенсионни фондове. Ние създаваме един хаос в системата, един лош сигнал към чуждестранните инвеститори, ще намалее доверието в страната и кой ще понесе тази отговорност питам аз? Още повече това правителство дойде с намерението и сложи етикета за най-реформаторското правителство. От вчера разбирам от министър-председателя, че реформи няма да се правят. И в същото време...
Водещ: Ако частниците не управляват добре парите ни, защо наистина тези пари да не бъдат взети и да се управляват от НОИ?
Драгомир Стойнев: Ами ако се смята, че НОИ може по-добре да управлява тези активи, аз лично съм за. Но аз дълбоко се съмнявам, че НОИ може по-добре да управлява тези активи. От 2000-ата година самият модел на тези частни пенсионни фондове беше сбъркан, но оттам трябва да търсим, тези, които са го приели този модел, трябва да носят отговорност. И в момента правим отново, както правителството прави във всяка една сфера, реформи на парче. Ние нямаме цялостна визия за пенсионната реформа, която да отчита демографската ситуация в страната, ниският коефициент на заетост сред младите хора и намаляващата заетост на лицата над 55-годишна възраст. Здравният статус на нацията е силно влошен. Влошено е състоянието на образователното и квалификационното равнище на хората на пазара на труда. Когато тръгнем хоризонтално да гледаме всички тези проблеми и по всеки един от тях се начертаят съответните приоритети към тях, подплатени с мерки, едва тогава можем да говорим за пенсионна реформа. Това в момента са едни, всеки министър предлага действия, мерки, които сами по себе си са необвързани, водят до хаос в системата, обърканост, липса на задълбоченост, липса на политическа воля за подготовка на провеждане на цялостна реформа и най-опасното, пак повтарям, губене на доверие в самата пенсионна система. Защото много хора ще си кажат какъв е смисълът да се осигурявам.
Водещ: С промените в Кодекса за социално осигуряване в най-масовата трета категория труд стажът за пенсия да започне да се повишава от 2015 година. Това е предложението. С четири месеца годишно.
Драгомир Стойнев: Това е положението при положение, че преди няма и месец на първо четене в комисията минало веднага да се вдига от догодина. Сега се предлага от 2015-а. Вижте, така или иначе има недостиг на средства в държавното обществено осигуряване. Първо за мен лично трябва да се поне с вдигане на осигурителната вноска. България е страната с най-ниски вноски за работодатели от целия ЕС. Нищо не пречи вноската да бъде вдигната с 2 %, поне да се заличи тази огромна, груба, непремислена грешка на правителството, което направиха те миналата година, когато ние от Коалиция за България многократно се противопоставихме в Народното събрание за намаление на осигуровките. Това намаление мултиплицира негативния ефект. След това трябва да се помисли и за Фонд „Безработица". Безработните хора се увеличават. Правителството премахна тавана за обезщетения на безработицата, виждаме, че дефицитът се увеличава. Трябва да се помисли и там да се увеличи вноската с 1 %. Нищо не пречи хората да се осигуряват на максимален осигурителен доход над 2000 лева. Т.е. да е равен на 10 минимални работни заплати. Така че и хората с големи доходи да бъдат съпричастни към осигуряването. Какво ни се предлага в Кодекса за социално осигуряване? Най-вече, аз още не съм го видял, говоря с тази уговорка, че аз още не съм го видял и той не е приет от Министерски съвет. Говоря това, което е изтекло по медиите. Говори се, че обезщетенията за бременност и раждане и за безработица вече ще се изчисляват на период 18 месеца назад.
Водещ: За да няма източване. За да няма източване и такива
Драгомир Стойнев: Така. Тогава нека се предложат законодателни промени за укрепване на контрола, а не да се предлагат мерки, които водят до намаляване на размерите на обезщетенията. Защото съгласете се с мен. Колкото повече се увеличава периодът за изчисляване на обезщетението, толкова по-малко ще бъде и самото обезщетение. Ако управляващите не желаят да плащат обезщетение, то нека да направят един период примерно от 15 години назад, ще има хора, които ще бъдат безработни и ще получават едно минимално обезщетение. Точно това се цели. Няма как периодът на определяне на осигурителния доход за изчисляване на обезщетенията да бъде по-голям, отколкото периода на получаване на самото обезщетение. Разбирате какъв абсурд в момента се предлага. Това в никакъв случай няма да бъде подкрепено от Коалиция за България и недейте да смятате, че това се прави...
Водещ: Ще подкрепите ли ДСБ, ако съответно Иван Костов наистина започне такава подписка за сезиране на Конституционния съд за прехвърлянето на личните сметки от частните в частните фондове в НОИ.
Драгомир Стойнев: Вижте, аз не мога да коментирам инициативите на други народни представители. Аз ви казвам това, което ние смятаме. Ние смятаме, че не е възможно, още повече че има демографска криза, ние трябва да насърчаваме раждаемостта...
Водещ: Добре, като смятате така, смятате ли, че трябва да се стигне до Конституционния съд?
Драгомир Стойнев: ... за да може да няма такъв дефицит в НОИ, да има повече активни хора. В момента управляващите правят точно обратното. Намаляват обезщетенията, хората живеят още по-трудно и тогава едно младо семейство ще се каже защо да имаме две деца...
Водещ: Не ви разбрах ще подкрепите ли, ще подкрепи ли БСП предложението на ДСБ?
Драгомир Стойнев: Вижте, не мога да ви кажа, това зависи от ръководството на парламентарната група, аз не съм част от ръководството и не мога да коментирам това предложение, всеки народен представител има право на инициатива, всеки народен представител може да се съгласува с всички политически партии. Така че дотогава има време.
Водещ: Вие лично?
Драгомир Стойнев: Но нека да видим какво ще решат управляващите, защото аз лично не съм убеден, че това ще бъде последното решение, което в момента ние коментираме. Хаосът е прекалено голям, за да може от едно изявление, при положение, че министърът на икономиката е против, виждам министърът на финансите беше против да се увеличава минималната работна заплата, министърът на труда и социалната политика каза, че ще се увеличава. В бюджета е записано, че вноските няма да се пипат. В момента се коментира увеличаване на вноските. Други ден гледаме на първо четене Закона за държавния бюджет. Аз лично не знам с какви очи ще дойдат министрите, за да защитят този законопроект при положение, че нищо не се знае какво се прави в тази държава. Така че в момента хаосът е огромен.
Водещ: Много пъти употребихте „трябва" в този разговор, нали знаете, че хората, които ни слушат в момента, ще кажат защо БСП не го направи тогава, като има визия какво точно трябва да се случи?
Драгомир Стойнев: Първо, когато се прави реформа, първо, реформата започна в пенсионната система от 2001 г. Не може да са изминали пет години и отново да правим реформа.
Водещ: Нещо не ни се получава тогава, след като ...
Драгомир Стойнев: Не може всяко едно правителство, като дойде, и дайте да правим реформа. Когато БСП управляваше, имаше двукратно увеличаване на пенсиите, увеличаване на социалната пенсия с 80 %...
Водещ: Няма пари.
Драгомир Стойнев: Момент само. Приходите в НОИ се увеличиха с над 60 %, осигурените лица се увеличиха с 20 %, безработните спаднаха до критично ниско равнище от 6 %. Преките чуждестранни инвестиции бяха над 26 млрд. евро, много повече от 1990 до сега.
Водещ: Няма пари, г-н Стойнев, в криза сме.
Драгомир Стойнев: Какво има БСП да реформира в тази област? Сегашните управляващи трябва да си напишат домашното и трябва да изпълнят това домашно. За съжаление те не могат дори да си напишат домашното.
Водещ: Аз се надявам, че хората вярват и на това, което казахте, колко добре са живеели в миналото управление, благодаря...
Драгомир Стойнев: Ами аз мога да кажа, че имаше пари, имаше спокойствие, нека хората да си припомнят последните четири години.
Водещ: Сигурна съм, че част от хората наистина ви вярват. Благодаря, Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия в парламента