БСП към учителите: Вие сте тези, чийто професионален глас трябва да се чуе най- напред

Сеп 15, 2020 Новини БСП 0 1198

Декларация на ПГ на БСП за България

Уважаеми учители,

Скъпи ученици,

В днешния ден, всяко българско училище отваря врати, за да ви посрещне. Така е от години – ден празничен и светъл! Ден, в който детски глъч, училищен звънец, всеотдайни учители, отрупани с цветя и обичта на учениците си, любопитни  първолачета, шумни ученици и родители огласят училищните дворове.

Тази година ще е различно! Тази година говорим за маски, шлемове, дезинфектанти, терморамки, епидемиологични мерки, присъствено обучение, електронно обучение, дистанционно обучение, физическа дистанция, социална дистанция. Това е основната лексика, с която започва новата 2020-2021 учебна година. Такъв тип откриване на учебна година се случва за пръв път в образователната система на България и света.

Различен е и първият учебен ден - контролирано и в ограничен състав на присъстващите. 

Това ще бъде втора поред учебна година на изпитания за образователната ни система. Убедени сме, че българските учители ще се справят – така, както го направиха и през миналата учебна година! 

 Техният труд и усилията им обаче не бива да замъгляват проблемите в образованието ни, които ясно проличаха по време на извънредната обстановка.

След месеци на анкети, разговори, въпроси, отговори, срещи, МОН отговори с инструкции, протоколи за действие, указания, които прехвърлиха отговорността към ръководствата на училищата и учителите.

Въпреки  предложенията ни, не бяха решени въпросите за единна електронна платформа, за отпускане на целеви средства за заплащане труда на учителите и за  консумативи по време на епидемията, за осигуряване на необходимите технически устройства на всеки учител и ученик, за поемане на разходите за интернет и много други. Училищата бяха оставени да се справят сами със съществуващите бюджети.

Нещо повече – и до момента няма анализ в МОН за резултатите от обучението в условията на извънредна обстановка!

В резултат:

- Качеството на образованието у нас се влошава. Трупаните с години икономически различия между отделните региони в страната се откроиха още по-ясно в условията на извънредна обстановка и пряко рефлектираха в задълбочаващи се социални различия. Кризата показа липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства и тези в неравностойно положение, което категорично задълбочи неравенствата в образователната система;

- Ясно пролича близо четиригодишното бездействие на МОН по отношение на дистанционното обучение – форма, която е регламентирана в сега действащия ЗПУО, но по която нямаше никаква практическа организация. Нещо,  което би улеснило системата в създалата се ситуация;

- Установи се и липсата на ефективна квалификация на учителите, за която в годините бяха изхарчени сериозни финансови средства;

- Предприеха се промени в ЗПУО, които в голямата си част препращат към подзаконови актове и по-скоро легитимират действията на МОН, отколкото да помагат на практиката в училищата.

Ние категорично считаме, че МОН дължи на обществото задълбочен анализ на последиците от половингодишното дистанционно обучение и трябва да положи максимални усилия, за да създаде условия за присъствено обучение в училищата. Нищо не може да замени прякото общуване между ученик и учител. Задачата е българското училище да е любимо и предпочитано място за децата – с базата си, с преподавателите си и с методите на преподаване и оценяване! Настояваме държавата да поеме разходите за работа в условията на извънредна обстановка и това трябва да са средства извън единния разходен стандарт за ученик, независимо от бюджета на всяко училище

Ние, от ПГ на „БСП за България”, смятаме, че създадената кризисна ситуация не може да бъде оправдание за несвършени ангажименти. Тя трябва да заостри самокричността, ако управляващите имат такава.

Скъпи ученици!

Бъдете  здрави и нека всеки от вас работи всеотдайно и заедно със своите учители да постигате отлични резултати в учебната подготовка! Помнете, че пътят към знанието не е лек, но само то е условие за свобода и просперитет!

Уважаеми родители!

Бъдете близо до децата си и техните учители.  През миналата учебна година вие показахте, че за да е успешен процесът на образование, връзката между учител, ученик и родител, трябва да е трайно и здраво изградена. 

Уважаеми учители!

Предстои ви трудна и непредвидима учебна година. В изпитанието, през което преминава светът, точно вие, учителите, се оказахте най-подготвени - с адекватните и бързи мерки, които предприехте, за да помогнете на българската образователна система в момент, в който държавата изпадна в ступор от връхлитащия проблем и остана без адекватна реакция за дълго време. Може би, защото чувството за дълг е ваша неизменна характеристика! Вие неведнъж в годините, сте доказали своята висока отговорност към децата на България и към своите ежедневни ангажименти, но това не може да е индулгенция за несвършената работа от държавата. 

Бъдете здрави и отстоявайте твърдо позициите си в името на децата на България! Вие сте тези, чийто професионален глас трябва да се чуе най-напред!

Честит първи учебен ден! Лека и успешна 2020/2021 учебна година!