Изказването на Цветанов може да се използва срещу България

Окт 25, 2010 Новини БСП в медиите 0 1642

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев в „Неделя 150" на БНР:   Водещ: Добър ден на лидера на БСП Сергей Станишев

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев в „Неделя 150" на БНР:

 

Водещ: Добър ден на лидера на БСП Сергей Станишев.
Сергей Станишев: Добър ден.
Водещ: Може би като мост да ви попитам и вас, БСП са тези, които казаха, че искат анкетна комисия. Събират ли се подписи, за да се учреди подобна анкетна комисия?
Сергей Станишев: Да, върви подписката, доколкото знам, са събрани вече 70 подписа на народни представители.
Водещ: А колко трябват, мисля, че по-малко?
Сергей Станишев: Това се решава с гласуване от Народното събрание, но във всички случаи смятам, че министър Цветанов дължи много отговори не на БСП.
Водещ: Той даде някакви отговори, не са ли ви достатъчни.
Сергей Станишев: Вижте, отговорите са безкрайно неубедителни, защото когато се изживяваш като морален съдник на всички, когато си флагманът на борбата срещу организираната престъпност, трябва да има гаранции за обществото, че човекът, който го осъществява, няма конфликт на интереси и има ясен произход на своите средства и имоти, защото, доколкото си спомням, за една година са придобити няколко имота на значима стойност в период, когато г-н Цветанов е излязъл от зам.-кметска позиция и е бил лидер на политическа партия. Не е наложително именно парламентарна комисия, защото когато се прави проверка на вицепремиер, институциите, които пряко зависят от правителството, като НАП, МВР и други не могат да дадат обективна оценка. Това пролича и от изказванията на директора на НАП, който на първия ден на проверката заяви, че от тяхна гледна точка всичко е ОК. Г-н Цветанов стана ясно, че е виден консултант в областта на европейско и българско законодателство, че е придобил имоти и апартаменти в престижен квартал на доста ниска стойност, започна да обяснява да обяснява своето приятелство и близост с един предприемач - г-н Бояджиев, който също така има известни проблеми. Така че тези неща трябва да се изяснят, за да е чисто и ясно.
Водещ: Говорите ли с ДПС например?
Сергей Станишев: Да, има и техни подписи вече събрани.
Водещ: Изцяло парламентарната група на ДПС, както и вашата ще застане зад искането за анкетна комисия?
Сергей Станишев: Аз не мога да говоря от името на парламентарната група на ДПС, знам че има подписи, събрани от тяхната парламентарна група, така че нещата трябва да се изяснят и само независима парламентарна комисия с равно представителство на управляващи и опозиция може да даде обективната картина, а не да я изкривява в интерес на управляващите.
Водещ: Мислите ли това за възможно?
Сергей Станишев: Най-малкото трябва да опитаме и обществото трябва да знае кой какви позиции има. А иначе очевидно, че темата ще продължи, защото не опира само до това. Извинявайте, но стана ясно, че през 2006 година Столична община, ръководена от днешния премиер, със зам.-кмет г-н Цветанов, е поискала гаранции от главата на „Октопода", от Алексей Петров и ги е получила, финансови гаранции от 1 милион евро, които след това изчезват.
Водещ: Говорите за метрото?
Сергей Станишев: Говоря за конкретни неща. Гаранция, която е преведена, а все пак те би трябвало да знаят, след като са били професионални ръководители на МВР, ако този човек е бил глава на организираната престъпност, всички факти, които днес се дискутират в обвинението срещу него. Това не е ли странно? И става ясно също така от пресконференции на други политически сили, че г-н Петров е финансирал партията ГЕРБ, сега да видим как стоят нещата.
Водещ: Още не е ясно.
Сергей Станишев: Нека се изяснят нещата от независима парламентарна анкетна комисия. Спомнете си, имаше цяла комисия „Анти Станишев" за предишното правителство, какво толкова се страхуват, ако нещата са ясни фактологически и защитими, от парламентарна анкетна комисия.
Водещ: Ще се срещнете ли с Яне Янев и тези независими депутати от РЗС?
Сергей Станишев: Наши народни представители са разговаряли с тях във връзка с тяхната инициатива.
Водещ: Да ви попитам за това, за което ставаше дума на петъчния контрол, отново повдигнахте темата за казаното от министър Цветан Цветанов в Брюксел, че не сме били готови за еврочленството.
Сергей Станишев: Вижте, това е едно абсурдно и опасно твърдение от български вицепремиер, първо защото това според мен това е обида за всички българи, които много изстрадаха, за да стане страната член на ЕС, и неглижиране на единствения безспорен успех за над 20 години. Но това е минало, важното е, че със своето изявление вицепремиерът първо поставя в глупаво положение и председателя на ЕК и самата ЕК, която за една година и половина беше пратила стотици проверки за това, какъв е напредъкът в различните области и излязоха със заключение, много разгърнато аргументирано, че България отговаря на критериите и стандартите за членство в ЕС. И ако говорим за сфери, в които България не е била готова, една от проблемните беше работата на МВР. Това беше червена зона. Защо? Аз ще ви кажа, 2003-2005 година е пикът на неразкритите поръчкови убийства. Около 30 поръчкови убийства и опити за убийства в периода, в който г-н Борисов и г-н Цветанов пряко ръководеха професионално МВР. Но това също е минало, какви обаче са последиците от изказването на вицепремиера - те означават, че всички, които винаги са били против България, против нейното членство в ЕС, това като правило е крайната десница, в това число нейните партньори от ХСС в много отношения и в германския парламент гласуваха редица депутати срещу членството ни в ЕС, и винаги ще казват оттук нататък, когато става дума за членството на България в Еврозоната, в Шенген, когато става дума за еврофондове, те ще казват с аргументи за думите на г-н Цветанов - вижте, българите ни излъгаха тогава, те не бяха готови, те ни лъжат и сега и това е сериозният проблем, който произтича. И въпросът ми към премиера беше той да се разграничи от тези думи. Защото това е забелязано в Брюксел.
Водещ: Но това не стана. Точно обратното стана.
Сергей Станишев: За съжаление стана точно обратното. И това също ще бъде забелязано и за съжаление ще има последици конкретни. Защото винаги когато стане дума за наш интерес, ще използват техните думи срещу България.
Водещ: Като че ли стана по-земетръсно време и затова да ви попитам готвите ли се за предсрочни избори? Намекнахте го. Готви ли се БСП за избори?
Сергей Станишев: Една политическа партия винаги трябва да има такава готовност. Това, което виждаме, и то не само ние, хората го виждат, че правителството абсолютно не е в състояние да решава проблемите, няма стратегическа визия за развитието на България. Всичко е кърпеж на някакви дупки за момента. Спомнете си споразумението с лекарския съюз. Подписаха го на всяка цена, за да няма стачка по време на вота на недоверие по здравеопазване. Предупреждавахме тогава лекарския съюз, че ги лъжат и че няма да се изпълни. Лекарският съюз скъса това споразумение, защото не се изпълнява, първо. И второ, защото в него е записано, че целият резерв на здравната каса - близо 1 милиард и 200 милиона лева, събрани от вноски на всички граждани, които си плащат здравните осигуровки, към края на годината ще бъде национализиран и ще премине към републиканския бюджет за нуждите на правителството. Как няма да го скъсат? Чудя им се защо го подписаха, честно казано, и позволиха за пореден път да бъдат излъгани. И това важи за всяка сфера. Вижте пенсионните фондове.
Водещ: Това е много болезнена тема - сферата на здравеопазването е много болезнена.
Сергей Станишев: Не само в тази сфера, във всички сфери.
Водещ: И аз съжалявам, че не се чухме с доктор Нели Нешева - шефа на здравната каса. Не знам защо. Може би по-късно ще разберем.
Сергей Станишев: Има и маса други проблеми. Навсякъде, във всички области на живота на страната. Висшите учебни заведения са пред дървена ваканция. 3,3% - на нивото на Камерун и други африкански страни е делът, който е планиран в бюджета за образование. И не достигат средства за основни нужди на висшите учебни заведения. А БАН? Целенасочено финансово я задушава тази политика на това правителство.
Водещ: Добре, може ли едно изречение за бюджет 2011 година? Много ще се говори в Народното събрание и другаде, за да има време за професор Пламен Джуров, който ни е събеседник, има повод. Как го виждате бюджета?
Сергей Станишев: Бюджет 2011 година е копие на бюджета за тази година. С едни ясни приоритети, които са МВР и отбраната. Всички социални приоритети са нереализирани. И този бюджет няма как да бъде подкрепен от нас. Аз искам да коментирам и още един въпрос, който възникна в петък в „Панорама" от страна на министър-председателя. Темата за „Цанков камък", който той откри тържествено.
Водещ: Стана дума, че вие сте виновните за скъпия язовир.
Сергей Станишев: Е няма как БСП да му е виновно на премиера за всичко. Защото този проект е подписан 2003 година.
Водещ: Добре, не сте ли вие? Представителят на ДПС не реагира.
Сергей Станишев: Правителството на Сакскобургготски, в което господин Борисов беше главен секретар. Ако е имал информация, а той е имал със сигурност като главен секретар, за всички параметри на проекта, би трябвало тогава да се противопостави. И още повече трябва да се знае - този проект, освен че е на основата на двустранно междудържавно споразумение между България и Австрия, строителят се избира от австрийското правителство и БСП няма никакво отношение към това. И освен всичко останало трябва да се знае, че става въпрос за един много сложен технически проект, без съмнение. И са абсолютни приказки, ненаучна фантастика, че той щял да се изкупува 1000 година. Експерти ясно заявяват, че максималният срок за изкупуване е около 25 години. Зависи разбира се от цената на тока. А токът от ВЕЦ се използва във върховите моменти за търговия тогава. Тогава цената е много по-висока.
Водещ: Затова министър Трайков сега проверява „Белмекен-Сестримо".
Сергей Станишев: И нека приключи строителството на „Горна Арда", в която за разлика от „Цанков камък" България е в миноритарно положение с 30%, а не със 100% собственост да видим колко ще струва и тогава ще си говорим кой проект е по-изгоден.
Водещ: Отлагаме сравнението между „Горна Арда" и „Цанков камък".
Сергей Станишев: Още повече, пак ви казвам, при „Цанков камък" БСП няма никакво отношение като политическа партия. Тя тогава беше в опозиция.
Водещ: Това беше важно, което казахте. Благодаря ви.