Емил Войнов: Социалистите, които ще гласуват, са около 80 000

Сеп 12, 2020 Новини БСП в медиите 0 951

12.09.2020г.

"Тази сутрин нормално започна изборният ден във всички избирателни секции. Социалистите, които ще гласува, са около 80 000, а точната бройка е налична в окончателните списъци в общинските и районните комисии за провеждане на избора. Ние ще я знаем след като получим протоколите им в края на изборния ден." Това заяви Емил Войнов, председател на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП, пред БТВ.

По думите на социалиста, до този момент няма подадени сигнали за нарушения на изборния процес, а активността  е около 25%.

Ирена Анастасова: Изборният ден започна нормално

„1140 секции отвориха сутринта и изборният ден започна нормално. Имаме данни, че в две общини вече има избирателна активност от 25-30%, което като начало е много добро. За да е легитимен изборът на лидер, трябва да има 50% избирателна активност. Ако това не стане, следва балотаж, който се насрочва от Националния съвет.“ Това заяви пред НТВ секретарят на ПГ на "БСП за България" и член на ЦКПИ Ирена  Анастасова.

По думите й всеки от кандидатите за председателското място, който в медийното пространство е говорил относно избирателните списъци, е напълно наясно със ситуацията. „Според правилата за избор, които е приел Националният съвет, избирателните списъци се съставят на база членовете на партията до 31 декември 2019г. След това корекциите по тях се отнасят за починали и отпаднали, но това не е голяма бройка. Всички списъци се съставят от общинските избирателни комисии“, поясни социалистът.

„Окончателните данни ще имаме, когато пристигнат и обработим всички протоколи от страната", каза  Анастасова. Тя заяви, че до момента няма сигнали за нарушения, но ако такива се появят, ще има моментна и адекватна реакция.