Сергей Станишев: Изказването на Цветан Цветанов ще има последствия за бъдещето на България

Окт 22, 2010 Новини БСП 0 1344

  Изказването на Цветан Цветанов ще има последствия за бъдещето на страната ни

 

Изказването на Цветан Цветанов ще има последствия за бъдещето на страната ни. Винаги когато стане въпрос за български интерес - за членството в Еврозоната, за членството в Шенген или за средства от ЕС - винаги ще се цитира българския вицепремиер. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев от парламентарната трибуна. Той изрази възмущението си от думите на българския вицепремиер, който  заяви в Брюксел, че България не е била готова да влезе в ЕС през 2007г. и че страната ни е била лош пример за разширяването на ЕС.

         Председателят на ПГКБ изтъкна, че с думите си Цветанов отрича най- големия успех на България за последните 20 години, за който са работили хиляди експерти. „Изказването на вицепремиера поставя в глупаво положение ЕК", добави Станишев. Той напомни, че в България идваха стотици мисии със стотици хиляди експерти от ЕК, които проверяваха напредъка на страната ни във всяка една област. В България идваха и десетки делегации от 25-те парламента на страните-членки, които ратифицираха с огромно мнозинство членството на страната ни в ЕС. Според Станишев изказването на вицепремиера работи в интерес на онези сили в ЕС, които принципно са били против разширяването и винаги са се отнасяли към българите като мързеливи, крадливи, тъмни балкански субекти. Председателят на ПГКБ изтъкна, че думите на Цветанов означават, че по отношение на страните от Западните Балкани, страната ни става пречка за тяхната интеграция.

Сергей Станишев отбеляза, че българският народ винаги е бил в европейската цивилизация и е дал своя голям принос, но за съжаление дълго време българите бяха извън ЕС. Председателят на ПГКБ напомни, че предишното правителство трябваше да наваксва огромно количество несвършена работа. Само парламентът за една година и два месеца прие 140 законодателни акта, свързани с изпълнение на европейските критерии. „Ако говорим за тези, които са договаряли условията за членството, не беше Коалиция за България и БСП, а беше партията, от която вие бяхте водач на листата  в Пловдив и в Благоевград", напомни Станишев на Бойко Борисов. Председателят на ПГКБ допълни, че една от слабите области на страната ни беше правосъдие и вътрешни работи, борбата с организираната престъпност и корупцията. „Кой отговаряше за професионалната работа на МВР в този период? Аз или вие?", обърна се Станишев към Бойко Борисов. „Очаквам от вас, господин министър-председател, да поискате извинение от вицепремиера за думите, които е казал. Те имат своята политическа тежест и за съжаление ще имат своето отражение и върху двустранните отношения със страните от Западните Балкани, и за това как България стои в ЕС", каза още Сергей Станишев.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов поиска да знае дали позицията, изразена от Цветанов, се споделя от българското правителство. Найденов цитира думи на председателя на ЕК Жозе Барозу, който поздравява България за напредъка и насърчава страната ни да измине последните километри до пълноправното членство. Зам.-председателят на ПГКБ се позова и на заключение от мониторинговия доклад от септември 2006г., според който България и Румъния са достатъчно подготвени, за да отговорят на политическите, икономическите и критериите, свързани с постиженията на правото на ЕС. „На този фон изказването на вицепремиера показва неосведоменост, непознаване на целия процес и на усилията, полагани от България, от българските институции и от българските граждани", заяви Найденов.