Корнелия Нинова: Полицейското насилие стана емблема на управлението на МВР

Окт 22, 2010 Новини БСП 0 1057

Антон Кутев към Цветан Цветанов:  Имаше анкетна комисия за имотите на „царя"

Антон Кутев към Цветан Цветанов:  Имаше анкетна комисия за имотите на „царя". Какво ще стане с вашите имоти?

 

Полицейското насилие стана емблема на сегашното управление на МВР. Това заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова по време на разискванията в парламента по зачестилите прояви на полицейско насилие над български граждани. Нинова отбеляза, че през последната година има конкретни случаи на полицейско насилие и произвол, нарушаване на неприкосновеността на жилищата, посегателства срещу невинни хора, автомати, насочени срещу деца. Това по думите й е нарушение на Конституцията, на НПК и на други нормативни актове, които  се отнасят до човешките права. Според Корнелия Нинова границата между борбата с престъпността и полицейското насилие е много тънка. „Вие, господин Цветанов, в няколко конкретни случая преминахте тази граница", обърна се депутатът към вътрешния министър.

         Нинова отбеляза, че голяма част от българските граждани одобряват действията на МВР. Тя обясни това с желанието  на хората за възмездие - престъпниците да влязат в затвора и законът да се прилага еднакво за всички и да има справедливост. Според депутата от левицата обаче, МВР не е оправдало тези очаквания, въпреки че  имаше множество шумни акции, ежедневни натрапчиви внушения, че ГЕРБ се бори с престъпността, издаване на присъди от екраните. „Но какво има под повърхността - нито един престъпник не е вкаран от ГЕРБ в затвора за тази година. Откраднатите пари от българските граждани не са върнати в хазната. Скалъпени обвинения, липса на доказателства, а арестуваните са освободени", възмути се Нинова.

         Според депутата от левицата, когато лъснаха тези манипулации,  беше вкарано в употреба внушението, че съдът е виновен, защото е корумпиран. „Не може една цяла система да бъде заклеймявана заради това, че в някои случаи МВР не е в състояние да събере доказателства, да закопчае един престъпник", заяви Нинова. Тя беше категорична, че не са виновни полицаите. „Напоследък те също се чувстват употребявани в една политическа игра", добави депутатът.

         Корнелия Нинова изтъкна, че сивата икономика е достигнала ужасяващите 40% и няколко милиарда лева остават в ръцете на контрабандистите. „Вие не пипате там. Защо?", обърна се депутатът към Цветан Цветанов. „Съдът не е виновен, че докато си играете на джигити, битовата престъпност расте", добави Нинова. По думите й силен удар за МВР, който заслужава признание, е разбиването на групата за отвличания. Оттам нататък обаче според депутата от левицата няма нищо, защото липсва политическа воля да се бръкне там, където наистина е престъпността. „Заради личната си битка със съда, вие рушите държавността", обърна се Нинова към Цветанов. По думите й рано или късно хората, които са подкрепили ГЕРБ, ще се почувстват излъгани. „Тези, които продължават да гледат този филм, ще напуснат залата преди прожекцията да е свършила", добави депутатът.

         Димчо Михалевски отбеляза, че „устремът", констатиран в доклада на ЕК, още не е резултат. „Върховенството на закона няма страна, то е единствено и само може да се прилага", добави депутатът. Той призова да се спре с показността. „Проблемът не е че работите по криминални случаи, а че биете невинни хора ", обърна се Антон Кутев към вътрешния министър. Кутев  изрази опасенията си, че заради липсата на контрол в системата може да има смъртен случай. „Вашата оставка няма да може да заплати цената за това", каза депутатът.

         Антон Кутев беше категоричен, че говоренето на Цветан Цветанов за морал в този момент е напълно несъстоятелно. Депутатът напомни, че пред  парламентарното мнозинство стоят две анкетни комисии - едната, която да се занимае със случаите на полицейско насилие и друга, която да разгледа случаите с имотите на Цветан Цветанов. Кутев изтъкна, че има поне двама премиери, които са излезли от властта без да имат поне един имот. „Да не стане като в приказката за царя и пъдаря", отбеляза депутатът от левицата. Кутев напомни, че по време на предишното управление беше сформирана анкетна комисия за имотите на Симеон Сакскобургготски. „Да видим какво ще стане с вашите имоти!", обърна се Кутев към Цветан Цветанов.