Неразумно е прехвърлянето на професионалните пенсионни фондове към НОИ

Окт 22, 2010 Новини БСП в медиите 0 1372

Интервю на народният представител от Коалиция за България Пламен Орешарски за радио Фокус:   Водещ: Ако бяхте вие в управлението, бихте ли предприели такава стъпка - прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към НОИ? Пламен Орешарски: Аз не считам тази стъпка за много рационална, много разумна по няколко причини

Интервю на народният представител от Коалиция за България Пламен Орешарски за радио Фокус:

 

Водещ: Ако бяхте вие в управлението, бихте ли предприели такава стъпка - прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към НОИ?
Пламен Орешарски: Аз не считам тази стъпка за много рационална, много разумна по няколко причини. На първо място, тя поставя под съмнение въобще съществуването на отделните стълбове в пенсионната система. Днес говорим за професионалните фондове, а защо не и универсалните? Те се управляват на същия принцип. Ако и това стане, тогава се връщаме към стария модел пенсионна система и се поставя под съмнение капиталовия стълб въобще. На второ място, се изпраща един изключително лошо сигнал от гледна точка на доверието на правителството в частния сектор, като цяло. Оттук се влошава и инвестиционни климат, пак като цяло. И на трето място, конкретно, аз не виждам каква задача ще реши тази стъпка - нито парите ще станат повече... сега, тук ще направя една уговорка, аз не съм запознат в момента с финансовото състояние на тези фондове. Допускам, като хипотеза, разбира се, допускам че последните две години те нямат този ръст, на който се е разчитало преди това, но това е глобален проблем. Ние наблюдаваме пенсионни фондове, в най-различни страни, които даже загубиха стойността на нетните си активи. Да не давам пример с норвежкия пенсионен фонд, който изписа сериозни загуби от експозициите си на американския си капиталов пазар. В дългосрочен план обаче, винаги досега са ставали такива неща. Доходността тази от най-добрите години. Но и това е смисълът да дългосрочното инвестиране - добрите периоди се редуват с по-слаби, така че се постига някаква средна доходност. В момента, последните две години, доходността не е от най-добрата, но времето не може да бъде само лошо, идва и по-добри време, дай Боже.
Водещ: Дано.
Пламен Орешарски: Освен това не виждам как държавата ще вкара по-добра доходност в тези общи условия, не само на българския капиталов пазар, ами, в глобален аспект. Утвърждаването на вярата, че държавата по-добре може да се справи от частния сектор, вие сами разбирате накъде ни води. Ако има по някой от фондовете, не добро управление, то има Комисия за финансов надзор с разписани правомощия. Аз не съм против дори, и поправки в този закон със затягане на регулациите. Една също глобална тенденция виждам. Но затягането на регулациите е едно, а прехвърлянето на управлението от страна на частни субекти към държавата, е нещо съвършено различно.
Водещ: Казвате, че ще наруши инвестиционния климат, означава ли това, че чуждите инвестиции ще се отдръпнат?
Пламен Орешарски: Аз не бих искал да чертая апокалиптични картини, не мисля че това ще стане веднага. Но това е един пореден лош сигнал от гледна точка на инвестиционни климат. Като съчетание, ние и досега сме коментирали, аз мисля че също, че съм имал възможност по вашето радио да коментирам, че ние изпращаме и досега лоши сигнали от гледна точка на последователно колеблива и често противоречива и противоположна икономическа и фискална политика. И ако добавим сега и това, в кавички, „одържавяване на фондовете", картината добива не много добри щрихи.
Водещ: Къде трябва, господин Орешарски, да се търси стабилизирането на пенсионната система?
Пламен Орешарски: Ами, във всички случаи не в държавния мениджмънт. Пенсионната система има свои проблеми във всички европейски страни. Да не давам примери това, което става във Франция в момента, а вероятно и в други страни, ще става протести срещу по-дългият стаж. Очевидно това е проблем, който обществото трябва да дискутира и трябва да намери решение. Ясно е, че населението на Европа застарява. У нас тази демографска картина е още по-лоша, може би, е най-лоша между 27-те или сред най-лошите. Това означава, че и ние трябва също да мислим в тази посока - вероятно по-дълъг стаж. Друг е въпросът как точно във времето ще се разположи.