Явор Божанков: Борисов създаде порочен модел, а Гешев е охранителят му

Сеп 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 672

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ искат отново избори по гербаджийски

"Това, което протестиращите и опозицията  искаме, е честни предсрочни избори. Протестът е резултат на една дълбока политическата криза, започнала не вчера и не онзи ден. Той е резултат от крайностите, до които стигна това управление. Те ни убеждаваха, че това, което виждаме с очите си не е хотел, а подпорна стена." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред Нова телевизия.

Божанков припомни, че протестът има две ясни искания-оставка на министър-председателя и на главния прокурор: "Борисов изгради модел, който ни докара до прословутата подпорна стена-хотел, модел, по който европари се усвояват и на другият ден се прави ремонт на ремонта, а главният прокурор Гешев стана охранител на този модел. БСП, като единствената парламентарна опозиция, е  гласът на хората вътре в парламента." Той допълни,че левицата е  призовавала всички социалисти да участват активно в протестите, като дейно участие в него взима и голяма част от  парламентарната група на БСП. Народният представител припомни, че БСП е  внесла  5 вота на недоверие, 2 от които на тема корупция-основната тема на днешният ден: "Ако управляващите тогава бяха  чули какво говорим, днешните събития нямаше да се състоят."

"Този парламент е изчерпан, участието на БСП в него е единствено, за да осигурим честни избори, за да не позволим ГЕРБ да променят по един безобразен начин Изборния кодекс и  за да бъдат информирани българските граждани за всичко, което се случва.", обясни Божанков.

Народният представител информира, че още през първия му работен ден следващата седмица ще извика министъра на вътрешните работи в Народното събрание, за да отговори на въпросите- вярно ли е, че частна охранителна фирма участва на протеста, дали са идентифицирани полицаите на протеста, които са носели хладно оръжие и боксове и имат ли наказания: "И защо бяха арестувани хора без основание- журналисти, представители на Юнеско и други мирно протестиращи?"

Божанков подчерта, че всичко без безусловна оставка и предсрочни избори със служебен кабинет е удължаване живота на това изчерпано Народно събрание и всеки друг вариант  устройва ГЕРБ: "Тяхната цел е да достигнат до избори, които те да проведат. Промените в Избирателния кодекс имат две цели-да ги легитимират, да ги възпроизведат отново и да спечелят служебно.Това не е Изборен кодекс, а обида за юридическата мисъл. Това е опит отново да се проведат избори по гербаджийски. Правим всичко възможно, за да не го допуснем.", завърши Явор Божанков.