Явор Божанков към ГЕРБ: Предлаганите от вас така наречени промени в Изборния кодекс са просто избори по гербаджийски

03.09.2020г.

„След онова, което наричате „конституция“, а то не е такова, ни предлагате нещо, което наричате промени в Изборния кодекс, но това са просто избори по гербаджийски. И конституцията ви беше унищожена от критики от всички конституционалисти, и този проект срещна отпор от експертите в държавата – от държавните органи и от неправителствения сектор“. Така се обърна към управляващата коалиция народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков от трибуната на Народното събрание.

„Прехвърляте с този проект цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка, в опит на председателя на ЦИК да се спаси от това, което се задава. Прехвърлихте отговорността към държавните органи – прочетете техните становища“, продължи Божанков.

По неговите думи, ако с конституцията ГЕРБ искат да спечелят още два месеца политическо време, с промените в Изборния кодекс искат да се възпроизведат и да спечелят легитимност, каквато те нямат. „Затова използвате машините, които са нещо хубаво, но ги въвеждате по вашия си начин – некадърно“, добави депутатът от левицата.

Явор Божанков обърна внимание, че управляващите са предвидили фирмата, която прави компютърна обработка на данните от изборите вече да не се избира с конкурс, защото „една и съща фирма печелила“: „Колеги, предизвестен победител има и в обществените поръчки. Защо направо не прикрепите в конституцията ви и в Изборния кодекс и да е ясно – Бойко Борисов обявява победителите.“

Божанков цитира и становище на Transparency International, което гласи: „Предложеният текст създава рискове за изборния процес, които изразяват пълно неразбиране на проблемите в тази област и създават условия да разрушат изцяло общественото доверие към изборите в страната“.

„Това е мнението за вашия Изборен кодекс“, завърши Явор Божанков.

 

Крум Зарков: Историята на Изборния кодекс в този парламент е срамна

“Цялата история на Изборния кодекс в този мандат е доста срамна и продължава да е такава. Причина за това е, че ние обсъждаме едновременно два законопроекта, които касаят един и същи кодекс, но много различни материи. Когато питате какво е отношението на БСП към законопроекта на ДПС, то е против.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Социалистът подчерта, че законопроектът на ДПС няма да мине, но проектът за закон, който най-вероятно ще стане право, е този на ГЕРБ, като той е важен в контекста на задаващите се избори: “Трябваше да се гарантира машинното гласуване и да се улесни начина за провеждане. Вместо да се улесни процесът, той се усложнява.”

“Идеята на този закон е и друга - да спаси от отговорност изпълнителната власт. Правителството и МС имат отношение към изборния процес, сега действащият Изборен кодекс споделя отговорността между ЦИК и правителството, но правителството откровено не помага, да не кажа, че пречи”, подчерта Зарков.

Народният представител припомни, че е показателен и фактът за отказа на ГЕРБ за разговор по тези въпроси. “Сега със закон всичко трябва да се прави от ЦИК, от Информационно обслужване, от Бог знае кого, само правителството да не е в процеса. Защото се търси не кой да изпълни закона, а кой да поеме отговорност за предварително заложеното му неизпълнение.”, завърши Крум Зарков.