Ако Цветанов лъже - смело с куфара за село

Окт 20, 2010 Новини БСП в медиите 0 1607

Интервю на Диана Кънчева с депутата от ПГКБ Румен Петков за в

Интервю на Диана Кънчева с депутата от ПГКБ Румен Петков за в. 24 часа:

 

- Защо министър Цветанов твърди, че възприемате Октопода като свой съратник, г-н Петков?

- Абсурдно е с такова твърдение да бяга от отговора на въпроса как си е купил имотите. Журналистите го питат дали е платил апартамент в престижен столичен квартал в брой, а Цветанов отминава това и твърди, че всичко е по банков път. А в публичното пространство се появиха нотариални актове за плащане в брой.

- Това не е незаконно.

- Не казвам, че е незаконно, но министърът очевидно лъже. Ако лъже, не трябва ли да бъде отстранен, докато трае проверката? А, напротив, вместо нов морал има една груба агресия чрез медиите. Тези дни се сещам за един политик от началото на прехода, който в определени периоди не течеше само от чешмата. (Има предвид Ал.Томов - б.р.)Това медийно присъствие на министъра говори и за притеснение, и за несигурност, и за гузност.

Цветанов ясно трябва да отговори на няколко въпроса: дали е платил в брой апартамента, дали Столична община е имала взаимоотношение с "Лев корпорация", за която сега се твърди, че е част от Октопода, и давала ли е гаранция общината пред белгийската компания? И какво свързва вътрешния министър с човек като Тодор Бояджиев? Вероятно е много добър строителен предприемач, но вярно ли е, че е бил задържан за контрабанда на цигари, вярно ли е, че Цветанов е ходил при него в ареста, вярно ли е, че разгромът на старозагорската дирекция на МВР се дължи на действия, насочени срещу контрабандата на цигари?

- Вие знаете ли отговорите, или стреляте във въздуха в момента?

- Не обичам да стрелям и избягвам да го правя. Но на тези въпроси трябва да се даде отговор, отговор трябва да даде и проверката. А тя очевидно се мачка. Кажете ми медия, в която г-н Цветанов не се е разлял поне на една страница, и ще почерпя. Това е арогантен пример как се мачкат общественото мнение и проверяващите органи. На този подход би завидял и самият Иван Костов в най-силните си години. За морал ще говорят хора, които го имат, а не хора, които са се вкопчили в столовете си. Ще бъда щастлив, ако се докаже, че това са лъжи и клевети. А аз съм показал, че мога да нося отговорност и знам какво е да даваш от себе си на тази система.

- Аргументът му за вас, че сте част от Октопода, беше, че той не се е срещал с Алексей Петров за разлика от вас.

- Ама се е срещал с Тодор Бояджиев. Аз с Алексей Петров съм се срещал в кабинета на вътрешния министър и в условията на СРС, които аз съм подписал, т.е. нищо не съм скрил от системата. За тази среща има доклад на самия Алексей Петров. И за пореден път казвам, че тя беше изключително полезна за държавата.

Нима премиерът Бойко Борисов не се е срещал с лоялния гражданин Алексей Петров? Какво иска да каже Цветанов? Че премиерът оглавява Октопода ли? И е негов съратник. На такова унижение нито един премиер не е подлаган. От месеци насам слушам, че едва сега е започнала борбата с организираната престъпност. Борисов беше главен секретар на МВР, това означава ли, че тогава е толерирал и чадъросвал престъпността, а чак сега се бори с нея?

- Изгоря ли като кандидат за президент Цветанов?

- Пожелавам му да не изгори като човек, защото, ако се окаже, че лъже - смело с куфара за село! Няма друг избор. Не само той, и премиерът, и ГЕРБ нямат друг избор. Това може да потопи ГЕРБ.

- Но редовите полицаи ще стачкуват, министърът им е под обстрел, това ще взриви ли системата?

- Не, системата я взривява нещо съвсем друго - политическата злоупотреба. Не може да арестуваш 6-има и съдът да ги пусне всичките. Тези безсмислени сериали не водят до нищо. Кражбите и грабежите се увеличават, това го признават и редица областни директори, и то сега назначени. Нещо, за което аз предупреждавам от доста време. Една част от хората крадат от глад, крадат буркан домати, за да ядат децата им. Но очевидно в МВР се залага на показността.

Като заловихме бургаската група, арестувахме 17 човека и има произнесени 17 присъди, без да се явяват прокурори и съдии по телевизията. И Куйович е с присъда за 17 години без камери и гръмки операции.

- А защо аргументите ви срещу Юрген Рот не издържаха?

- Очаквам да излязат мотивите на съда. Но и свидетелите на Юрген Рот говориха в моя полза. Грубо казано, и те потвърдиха, че става дума за клевети и лъжи в книгата му. Но не мога да коментирам решението, преди да видя мотивите. Аз вече съм обжалвал, но се надявам мотивите да излязат бързо, за да не изтече 3-годишният давностен срок и един клеветник да остане ненаказан. Същият е случаят с Михаил Михайлов от Плевен, когото също съдя за клевета. Там адвокатите демонстративно не се явяват по делата, а времето си тече.

- Не се отказвате от думите си, че Рот е клеветник?

- Не, защото няма грам вярно в думите му.

- Доволен ли сте от конгреса на БСП?

- Сега да се извежда на преден план лидерският въпрос и да влизаме в пълен цикъл на отчети и избори, е несериозно. С това ще влезем в схема на вътрешни битки за оглявяване на областни организации и за членове на ръководството, което е вредно. На нас ни е нужен дебат по политиката за изборите. Боя се, че следващата година може да имаме три избора.

- Разпознахте ли се сред другарите, които седят и чакат Годо в очакване на президентския проект?

-Не знам какво точно имаше предвид нашият председател, но никога не съм крил уважението си към президента. Продължавам да твърдя, че той е най-успешният политик с изключително чувство за държавност. И като гледам какви "герои" на деня го коментират, ми дожалява за тях. Ще коментирам неговия проект, когато стане факт, защото сега с коментарите пораждаме само очаквания.

- Имат ли основания опасенията на Станишев, че ще има отлив на другари към президента?

- Такова опасение не говори добре за партията, защото, ако е стабилна и адекватна, няма да има отлив.

- Съгласен ли сте с Георги Гергов, че партията се топи, а ръководството си прави пиар на гърба на обикновените членове?

- Има проблем в тази посока и това трябва да бъде решавано с организационни и политически механизми. Имаме ресурс за това. Но ако сега не се предприеме нещо за консолидацията на левицата, ще бъде късно след 3 или 5 месеца. Трябва да намерим кметове, които да говорят на езика на хората, които да са лидери, а не измислени герои. Мисля, че до 10-15 дни може да се говори за анти-вълна ГЕРБ?

- Защо толкова скоро?

- Събитията от последната седмица няма как да не го предизвикат. Най-много се боя от политическа криза и извънредни избори.

В момента един човек обича еднакво много и Яне Янев, и Цветан Цветанов. И това е Симеон Дянков. Тези двамата направиха услуга на това недоразумение, каквато и майка му и баща му не могат. Сега поне за месец никой няма да се сети за Дянков, макар че той всеки ден ще подсказва за себе си. В това му е силата и чарът. Но г-н Цветанов го захлупи по неподозиран за мен начин.

- Като човек от властта изненадан ли сте от акция "Хеликоптер"?

- Митничарското селище съм коментирал още с Бриджит Чернота, тя ходи там с висш офицер от МВР, но за съжаление в хасковската дирекция на МВР не предприеха адекватни мерки. Отговорност носим всички за последните 20 г., макар въпросът да е в компетенцията на друго ведомство, не на МВР. Бил съм кмет, уважавам колегите, но не приемам да се внушава, че корупцията е само при тях. Не одобрявам грубата показност не само, защото струва пари. Има сателитни карти, има ведомства, които да установят това