ПГКБ настоява да се създаде анкетна парламентарна комисия по случая Цветанов

Вътрешният министър би следвало да се оттегли до изясняване на всички въпроси и спорни обстоятелства около него   Д Е К Л А Р А Ц И Я  на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от зам

Вътрешният министър би следвало да се оттегли до изясняване на всички въпроси и спорни обстоятелства около него

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

 

 

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Преди повече от една година ГЕРБ заяви претенциите си и влезе във властта с послание за нов морал, друга политика, отговорност пред избирателите, прозрачност, включително и по отношение на доходи и имущество на своите представители в управлението.

Преведено, това би трябвало да означава категорични и недвусмислени действия за отстраняване, без уговорки и условия. Ясно посочване на персонална и политическа отговорност, дори и при сянка от съмнение върху почтеността и морала на длъжностни лица и политически фигури, най-вече свързани с властта или олицетворяващи политическата структура ГЕРБ.

Досега в някаква степен имаше примери на подобно отношение и те, без съмнение, обслужваха пропагандно политическите претенции на ГЕРБ. Нещо повече - и те, и неразпилените очаквания на хората компенсираха неможенето, некомпетентността, хаотичността и крещящата безпомощност в управлението на страната.

Очакванията и надеждите на хората за законност, почтеност и наказуемост преливаха политически ресурс към правителството и поддържаха позитивни нагласи към партия ГЕРБ, достатъчни за да крепят самолюбието на ръководството.

Днес обаче за първи път този подход и решимост на премиера и лидер на политическата формация са поставени на сериозно изпитание, различно от предишните. Във фокуса на вниманието е поставен не кой да е, а човек от най-близкото му обкръжение, флагманът на борбата на правителството с корупцията и престъпността, вицепремиерът на Република България и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов. Всъщност от отношението и действията в този случай може да се извади заключение за искреността и политическите стандарти и на премиера, и на партията. На този фон напълно неуместно и фалшиво прозвуча декларацията на ГЕРБ, в която няма и намек за изясняване, за дължими отговори и за отговорност. Въпросите пред г-н Цветанов и пред ГЕРБ са много, включително и за времето, в което той е бил заместник кмет и лидер на партия, управляваща Столична община. Очевидно е, че за тяхното изясняване е необходимо съдействието на множество институции като НАП и Сметна палата, но и на Столична община и на МВР.

БСП и Парламентарната група на Коалиция за България настояват за изчерпателни и честни отговори на въпросите за имотното и финансово състояние на министъра на вътрешните работи на Република България.

Отговорите господин Цветанов дължи не на БСП, а на българските граждани, защото тук под въпрос е поставен смисълът на ГЕРБ и съответно почтеността на сегашното управление на страната.

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

ПГКБ: Първо, настоява за създаването на парламентарна анкетна комисия за обективно изясняване на всички обстоятелства и факти относно имущественото и финансовото състояние на министъра на вътрешните работи. Готови сме да предложим на останалите парламентарни групи за обсъждане и внасяне на проект за решение за създаване на такава комисия и ви призоваваме да подкрепите инициативата.

Второ. Обръщаме се към министър Цветанов - да се оттегли временно до изясняване на всички въпроси и спорни обстоятелства за да не се хвърля съмнение върху резултатите и обективността на констатациите от проверките на контролните органи на държавата.