Крум Зарков: БСП няма да легитимира опасен процес, какъвто е писането на нова Конституция

Авг 27, 2020 Новини БСП в медиите 0 658

27.08.2020

“БСП няма да легитимира един опасен  и вреден процес. Това е заиграване с основния ни закон-Конституцията по абсолютно безотговорен начин, който цели печелене на политическо време и може да ни заведе на места, на които никой не иска да отиде.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред БТВ.

“Вчера, по инициатива на Корнелия Нинова се състоя среща с хора, писали сегашната Конституция. Там също ясно бе заявено, че преди промяна в Конституцията трябва да се намери компетентно управление, което да изпълни повелите на сега действащата - правова, социална и демократична държава”, подчерта социалистът. Той допълни, че няма различия в позицията на членовете на БСП по отношение на защита на принципите на сегашната Конституция.

Народният представител припомни, че страната е на прага на избори и по силата на Изборния кодекс  гласуването трябва да бъде машинно, но в продължение на година и половина мнозинството и правителството бягат от този въпрос: "Прехвърлят горещия картоф на ЦИК, правителството  няма абсолютно никаква готовност. Томислав Дончев, упълномощен от МС да осигури машинното гласуване, не се отзовава на неколкократните искания на ЦИК за среща с него. Отново можем да се озовем в тази ситуация, в която няколко пъти ни вкарват ГЕРБ- в навечерието на изборите да се правят спешни промени, с които отново да заличи възможността хората да гласуват машинно, тоест честно”, подчерта той.

Крум Зарков коментира, че Данаил Кирилов е жертва на това, че роболепно е  изпълнявал всичко, което му спуснат, колкото и налудничаво да е звучало за всеки един юрист: "Правеше го и като председател на правната комисия, правеше го и като министър.” “Ефектът на тази оставка ще е същият, както на предишните. От общо 19 министри, заедно с министър-председателя, общо 15 са сменените министри. Какво ви говори това за “правителство на стабилността?”, попита Зарков. Той поясни, че това е провал във всички сфери и затова хората искат не само оставката на Кирилов, а на Бойко Борисов и на цялото правителство.

Народният представител изрази мнение, че който и да бъде министър на правосъдието в едно правителство, което не говори и не смее да погледне към съдебната реформа, освен за да прочете накриво някой европейски доклад и да обявява край на мониторинговия механизъм, без той да е приключил, с едно мнозинство, което подпечатва като гумен печат каквото му поднесат, с Висш съдебен съвет, който не успява да не роболепничи на главния прокурор и да не атакува неговите врагове, не се вижда кой министър на правосъдието би могъл да се справи.

“Управляващите нямат идея накъде да отидат, не знаят какво да направят, а дори и да знаят, ги е страх", завърши Крум Зарков.