Кирил Добрев: Без машинно гласуване, ГЕРБ ще се възпроизведат в “Борисов 4”

26.08.2020

Можем да подкрепим протестите, като напуснем парламента. В него вече няма място за БСП”. Това заяви в предаването “Лява политика” по БСТВ кандидатът за председател на БСП Кирил Добрев. По думите му ГЕРБ нямат доверието, за да предлагат конституция и отрече слуховете, че част от депутатите на левицата могат да подкрепят предложенията на ГЕРБ. “Чисто математически не им трябват гласовете на БСП. В събранието ще се види, че това не е вярно”, категоричен бе Добрев. Според него справедливостта, която искат протестиращите, минава през оставката на правителството и главния прокурор. “Това обаче не е достатъчно. Оставките няма да имат стойност, ако не променим правилата за избори и за главен прокурор. Ако не въведем машинно гласуване, ГЕРБ ще се възпроизведат в Борисов 4”, обясни кандидатът за председател. Той аргументира кандидатирането си с желанието да върне нормалността в партията. “Борисов неглижира Народното събрание, а в БСП се неглижира отношението към органите. Няма как да върнем нормалността в държавата, ако не я върнем първо в БСП”, каза Добрев. Той добави, че може да спре вътрешнопартийните разпри. “Познавам всички, защото съм преходното поколение - между младежите и поколението на родителите ми. Мога да върна БСП на върха, да спечели изборите, да управлява по-добре от ГЕРБ”, продължи Добрев. Той подчерта, че през последните четири години има безспорни постиженията, но те са плод на усилията на много хора, а не на един човек.

Кирил Добрев представи акценти от двете програми, с които се явява на вътрешния избор. “Първата е вътрешнопартийната. В нея се основавам на идеологията ни и на ценностите. Ние защитаваме работещите и ощетените групи в обществото, но заставаме и зад активното поколение. Може би това е надстройката, която трябва да направим, защото има малък семеен бизнес, в който работи само семейството и няма кой да ги защити, те не са капиталисти”, обясни Добрев. В организационен план той предлага БСП трябва да има покритие на всяка избирателна секция с основна партийна организация, а областните председатели да бъдат на заплата и да се занимават само с партийна дейност и регионална политика. “Втората ми програма е за излизане от кризата. Да изберем сектори локомотиви, които да изтеглят икономиката ни като фармацията, високите технологии, защо не заводи за електрически автомобили”, каза още Добрев. Той постави като акцент образованието, защото по думите му без образована нация, няма как да правим икономика с висока добавена стойност, а оттам да има повече средства за социална политика. “Всички правителства се хвалеха с плоския данък. Добре, а не може ли една трета от печалбата да отива за реинвестиция, една трета у собственика и една трета добавка към заплатите на работниците. Това е мярка, която отскоро ще работи в някои западни държави”, обясни Добрев.

По отношение на коалициите, той подчерта, че е нужно допитване до членовете. “Едно от внушенията е, че аз ще направя коалиция с ГЕРБ, а другото е, че Нинова ще я направи с десните. За да се спрат тези спекулации, много лесно се решава, а именно минават изборите и се прави допитване до членовете с кой искат да управляваме или пък да си останем в опозиция”, предложи кандидатът за председател на БСП. Добрев изрази личното си мнение, че не вижда коалиция нито с ГЕРБ, нито с ДПС.

Попитан как вижда мястото на БСП и на България във външнополитически план, Добрев отговори: “И БСП, и България трябва да отстояват мястото си в Европа. Това не означава да загърбим отношенията си с Русия, видях го на Шипка. Нас ни свързва емоция и братство. Мястото ни в Европа не означава и да загърбим отношенията си с Китай. Трябва да градим външната си политика балансирано, на основата на националните ни интереси”.

В заключение Добрев заяви: “Станах член на БСП, когато беше най-трудно през 1997 г., а не спуснат като депутат или зам.-министър и ще остана в БСП докато съм жив." Според Кирил Добрев БСП е партията на бъдещето и призова за участие във вътрешнопартийния избор.