Евгени Кирилов: Цинично е да се иска тракийските българи да търсят решение на въпроса с имотите от турските съдилища

  Цинично е да се иска тракийските българи да търсят решение на въпроса с имотите от турските съдилища

 

Цинично е да се иска тракийските българи да търсят решение на въпроса с имотите от турските съдилища. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент Евгени Кирилов  по повод 85 годишнината от подписването на Ангорския договор между България и Турция.

В изказването си пред пленарна зала на ЕП българският евродепутат припомни, че близо 800 000 тракийски бежанци и техни наследници все още чакат разрешение на въпроса за имуществените им права.

"Турция счита тези хора за изселници, но многобройните исторически факти и документи, включително протоколът на Обществото на народите от 1926 за бежански заем на България свидетелстват за техния статут на бежанци", отбеляза Евгени Кирилов.

По повод наскоро направеното предложение от турския премиер Реджеб Ердоган хората, които имат документи за собственост да се обръщат към турските съдилища, българският евродепутат подчерта, че "има такива документи, но е цинично да се изискват от загинали и едва спасили живота си хора".

Евгени Кирилов припомни за резолюцията на ЕП от май 2008, с която той призовава Турция да засили диалога по този въпрос и изрази надежда, че "в името на добросъседските отношения добрата воля ще надделее".